08 października 2022

Strogonow z piersi indyka


700 g piersi z indyka 
400 g pieczarek
1 duża cebula 
1 czerwona papryka
5 małych ogórków konserwowych 
700 g passaty pomidorowej
2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej 
2 liście laurowe 
4 lulki ziela angielskiego 
2 łyżki przyprawy do kurczaka (Knorr) 
1 litr zimnej wody 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka masła 
olej lub oliwa z oliwek 
przyprawy - słodka i ostra papryka czerwona , papryka węgierska , curry , gałka muszkatołowa , pieprz czarny mielony , sól , maggi , 

Mięso myjemy , kroimy w paseczki , przekładamy do garnka 
z odrobina oliwy z oliwek i dodajemy przyprawy smażymy na złoty kolor . W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na maśle cebulę i pokrojone w plastry bądź pół plastry pieczarki do odparowania wody . 


Pieczarki dokładamy do indyka dodajemy 
ziele angielskie , liść laurowy , musztardę , podlewamy  1/2 litra wody i gotujemy około 30 minut . 
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ogórki pół plasterki . 
Dolewamy resztę wody dokładamy natkę pietruszki i gotujemy 
około 15 minut . 


Na koniec dodajemy passatę , doprawiamy do smaku przyprawami , 
zagotowujemy i gotujemy około 2 - 3 minuty . 

Gotowe danie podajemy z chlebem , ryżem 
lub innym ulubionym dodatkiem .