21 lipca 2023

Ogórki kanapkowe


2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości

  ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego 
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1  duża łyżka łyżka curry 

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie . 
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka . 


Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki .


Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę .

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy 
i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut . 
Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) . 


Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut . 

Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach .  
Idealny dodatek do kanapek , burgerów . 

Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .