21 lipca 2023

Ogórki kanapkowe


2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości

  ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego 
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1  duża łyżka łyżka curry 

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie. 
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka. 


Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki.


Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka (najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut. 
Gotową, jeszcze ciepłą (najlepiej) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki (jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody, nic się nie stanie ) . 


Gotowe ogórki zakręcamy mocno, pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem (jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną) od zagotowania około 15 do 20 minut. 

Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach.  
Idealny dodatek do kanapek, burgerów. 

Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra.