26 lutego 2023

Roland schabowy z boczkiem i warzywami



4 plastry schabu ( łącznie około 1/2 kg )
100 g wędzonego boczku
500 g pieczarek 
2 łyżki masła 
100 g pory 
4 plastry wędzonego sera żółtego 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - ostra papryka , pieprz , magii , gałka muszkatołowa , 
 
DODATKOWO 
Bułka tarta + 2 jajka - do panierowania 
Olej rzepakowy - do smażenia

Pieczarki obieramy , kroimy drobno , pod smażymy na masełku i dusimy do momentu odparowania z nich wody , odkładamy na bok .  Boczek kroimy w drobną kosteczkę lub paseczki i wysmażamy  na patelni , gotowy boczek przekładamy do pieczarek . Na tej samej patelni podsmażamy delikatnie por , pokrojoną w pół plastry lub drobniej  ( zależy to od grubości naszej pory ) dokładamy do naszej miski z pieczarkami i boczkiem . Na koniec dodajemy do całości ser pokrojony w kostkę i doprawiamy do smaku przyprawi .

 

Kotlety Schabowe rozbijamy tłuczkiem do schabowych , najbardziej rozbijamy boki niż środek , opruszamy pieprz i przyprawa do mięs Knorr . 
Kotlety rozkładamy na blacie i na każdego z nich nakładamy porcje farszu . 


Następnie zwijamy jak devolay-a lub roladę . Boki do środka i ciasno zwijamy . Delikatnie dociskamy całość .


Gotowe mięsa pozostawiamy około 20 minut w lodówce do związania po upływie tego czasu panierujemy jak kotleta schabowego
( jajko + bułka tarta ) i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty 
kolor . Na około 10 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego 
do 150 °C .
Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami .