CIASTO
40 g drożdżowy
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
600 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
MASŁO
120 g masła 82%
3 łyżeczki posiekanego koperku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki posiekanej bazyli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki soli
Masło.: Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do masła . Następnie dodać zioła , sól i dokładnie ze sobą wymieszać .
Ciasto.: Drożdże rozkruszyć w misce dodać ciepłe mleko i woda ,
1 łyżkę mąki , cukier dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( około 15 minut ) .
Po 15 minutach dodajemy mąkę , sól , wbijamy jajko , mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek .
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części , każda z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy dokładnie po całej powierzchni masłem . Ciasto dzielimy na 4 do 5 pasków .
Każdy pasek zwijamy w harmonijkę .
Zwinięte ciasto układy ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie ( tortownica o średnica około 20 cm lub keksówka ) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut .
Po upływie tego czasu , ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C około 30 minut .
chlebek przed i po upieczeniu |
Chlebek podajemy na ciepło .
Idealnie pasuje do grilla lub na domowe przyjęcie .