01 września 2022

Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów natury . 


500 g karkówki 
2 średnie cebule
200 g  leśnych grzybków 
2 łyżki musztardy 
2 łyżki margaryny 
1 łyżka posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , majeranek , kolorowy pieprz , papryka słodka 

Mięso myjemy i kroimy na dwa plastry , oprószamy 
przyprawami , smarujemy z obu stron musztarda . Przekładamy do głębokiej patelni i obsmażamy na margarynie do zamknięcia mięsa 
(tak by ładnie było przysmażone) . 


Następnie dodajemy do całości cebulę , grzyby pokrojone w plasterki oraz liść laurowy , parę kulek pieprzu kolorowego i podlewamy niewielką ilością wody . Dusimy około 30 minut pod przykryciem , by na koniec duszenia było bardzo mało wody (prawie w cale) . 
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek . 

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami , kluskami śląskimi albo z ulubionymi dodatkami .


Oto kilka zdjęć z mojego udanego grzybobranie 😁