31 stycznia 2023

Peklowana polędwica w czerwonym winie


900 g polędwicy wieprzowej 
3 ząbki czosnku 
około 10 g soli peklującej 
50 g margaryny 
3 krople tabasco 
50 ml czerwonego wina 
1 łyżka musztardy (sarepska-ostra) 
1 łyżeczka tartego chrzanu 
1 łyżka mąki 
woda
przyprawy - pieprz czarny , papryka ostra , papryka słodka , maggi 

Polędwice kroimy na plastry o grubości około 4 cm następnie dodajemy sól peklując oraz czosnek przeciśnięty przez praskę 
i dokładnie mieszamy. 


Tak przygotowana polędwice przekładamy do szczelnego naczynia (jeśli mamy maszynkę do pakowania próżniowego - to polecam) . Peklujemy około 12 godzin w lodówce . 

polędwica
przed zapeklowaniem
polędwica
po zapeklowaniu
 
Prze peklowana polędwice obsmażamy na margarynie . Następnie dodajemy musztardę , kilka kropel tabasco i zalewamy winem . 
Tak gotowa polędwiczkę dusimy około 20 minut . 


Po upływie tego czasu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego . Z pozostałości będziemy robić sos . 

Naszą bazą do zrobienia sosu będzie zredukowane wina oraz pozostałości po mięsie . 
W niewielkiej ilości mąki rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do naszej bazy dodać również chrzan , zagotowujemy oraz ponownie doprawiamy do smaku . 


24 stycznia 2023

Zupa szpinakowa z klopsikami

2 litry wywaru mieszanego 
1 por ( biała część ) 
1 duża marchewka 
400 g mrożonego szpinaku
2 serki topione
woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony 

 KLOPSIKI 
600 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
1 łyżka bułki tartej 
1 jajko 
woda 
1 łyżeczka  przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy -  pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi , 
papryka słodka czerwona , pieprz czarny mielony 

Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się 
namoczy . 
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą 
i przyprawy . Formujemy klopsiki troszkę większe niż orzech włoski . Gotowe pulpeciki odkładamy na bok . 
Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotujemy na koniec dolewamy wymieszany w zimnej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy . 

21 stycznia 2023

Kapusta biała na ciepło


1 główka białej kapusty 
2 średnie marchewki 
15 pieczarek 
3 łyżki smalcu ze skwarkami
1 łyżka masła 
1 duża cebula 
2 łyżki posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
przyprawy - sól, pieprz, maggi, Vegeta, 

Pieczarki obieramy i kroimy drobno . Smażymy na patelni z dodatkiem masłem do odparowania wody . Odstawiamy na bok . 
Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy , trzemy na tarce 
o dużych oczkach i dodajemy do kapusty . Kapustę z marchewką płuczemy pod bieżącą wodą następnie dolewamy odrobinę wody 
i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego , 
pieprzu w ziarnach , ziela angielskiego . 
W między czasie roztapia my smalec i kroimy w kostkę obraną 
cebulę . 
Gdy kapusta z marchewką mamy miękka dodajemy pieczarki , cebule i zalewamy to gorącym smalec . Doprawiamy do smaku
przyprawami . Na koniec dodajemy posiekany koperek . 


19 stycznia 2023

Karkówka w sosie pomidorowym

 


1kg karkówki 
2 sosy Boloński (Dawtona) 
4 łyżki musztardy stołowej
3 średnie cebule 
6 ogórków konserwowych 
przyprawa do mięs (Knorr) 

Karkówkę kroimy na około 5 - 6 cm plastry i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do schabowy , następnie przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne , oprószamy przyprawą . 


Następnie mieszamy sos (pozostawiamy pół z jednego słoika) z musztarda , polewamy mięso z jednej i drugiej strony . Na gotowe mięso układamy pokrojone w plastry ogórki i cebule , polewamy pozostawionym sosem . 


Przygotowane mięso smażymy w piekarniku około 1 godziny w 180 °C (możemy pod koniec przykryć folią aluminiową lub pokrywką by góra nam się nie spiekła) .
Gotowe mięso podajemy z ulubioną surówką oraz ziemniakami . 


14 stycznia 2023

Poduszka budyniowa


5 jajek 
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
1 1/2 szklanki mleka 
1 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 krople aromatu waniliowego 

BUDYŃ 
3  sztuki budyniu waniliowego
2 3/4 szklanki mleka 3,2%
4 łyżki mleka 

DODATKOWO 
1 łyżeczka kawy 
2 łyżki kakao 

Budyń z cukrem rozprowadzamy w części mleka a pozostałą część zagotować . Do zagotowanego mleka dodać dobrze wymieszany proszek budyniowy oraz cukier i cały czas mieszając , zagotować . 
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier . Ubić na puszysta masę , dodać aromat oraz wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę , olej mleko . Ciasto wymieszać na jednolitą masę i wylać do wyłożonej papierem formy (25x30 cm) . 


Na sitku wymieszać kawę z kakao i obficie zasypać wierzch wylanego ciasta . Przestygnięty budyń kłaść łyżką na zasypane ciasto . 


Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut . 

10 stycznia 2023

Siekane kotleciki z kurczakiem i pieczarkami


600 g piersi z kurczaka
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego
200 g pieczarek
olej do smażenia
łyżka masła
przyprawy-sól , pieprz , maggi , słodka papryka 

Pieczarki kroimy na drobno i podsmażamy na odrobinie masła do odparowania wody .
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , podsmażone oraz lekko przestudzone pieczarki i przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) wszystko dokładnie mieszamy .

  

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżka masę 
na kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron . 
Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć 
je z nadmiaru tłuszczu .


Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 

07 stycznia 2023

Barszcz Ukraiński


2 litry zimnej wody 
1 kość ze schabu 
1 porcja rosołowa 
2 podudzia z kurczaka 
3 marchewki 
1 por 
2 małe pietruszki 
1 duża opalona cebula 
liść laurowy 
3 ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
1/4 małej kapusty białej 
1/4 kalafiora
5 średnich buraczków 
mały pęczek natki pietruszki 
2 łyżki Vegety natur 
przyprawy - maggi , sól , pieprz , 

Mięso przekładamy do garnka , zalewany woda dodajemy warzywa (oprócz kalafiora , kapusty , buraczków) oraz liść laurowy , pieprz czarny ziarnisty i ziele angielskie i Vegetę natur , zagotowujemy . Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2 godzin . 
Po upływie tego czasu przecedzamy zupę , do czystego rosołu dodajemy pokrojone buraczki , kalafior , kapustę i gotujemy do miękkości na koniec dodajemy pokrojone ugotowane warzywa oraz mięso , doprawiamy do smaku . 


Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .

02 stycznia 2023

Murzynek przekładany


 CIASTO 
250 g   margaryna 
220 g cukru 
3 łyżek kakao 
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego 
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 

 MASA ŚMIETANKOWA 
500 ml śmietanki kremówki 30% 
1-2  łyżki cukru pudru 
2 opakowania galaretki cytrynowej 
1/2 szklanki wody 

Ciasto .: Margarynę , cukier , kakao i wodę umieścić w garnku 
i zagotować.  Zdjąć z ognia i przestudzić 
Do zimnej masy dodać żółtka , mieszamy rózgą kuchenną  . Następnie aromat waniliowy oraz przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . 
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z całością . 


Blachę o wymiarach (31 x 21 cm) natłuścić  i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto przełożyć do formy . Piec około 30 minut 
(do suchego patyczka) w temperaturze 180°C . 
Wystudzić następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty .


Masa.: Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować . Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć . 
Schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder i lekko tężejącą galaretkę .
Gotową masę wylewamy na jedną część rozciętego ciasta 
i przykrywamy drugą częścią . 

 
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową .