900 g polędwicy wieprzowej
3 ząbki czosnku
około 10 g soli peklującej
50 g margaryny
3 krople tabasco
50 ml czerwonego wina
1 łyżka musztardy (sarepska-ostra)
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżka mąki
woda
przyprawy - pieprz czarny , papryka ostra , papryka słodka , maggi
Polędwice kroimy na plastry o grubości około 4 cm następnie dodajemy sól peklując oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana polędwice przekładamy do szczelnego naczynia (jeśli mamy maszynkę do pakowania próżniowego - to polecam) . Peklujemy około 12 godzin w lodówce .
polędwica przed zapeklowaniem |
polędwica po zapeklowaniu |
Tak gotowa polędwiczkę dusimy około 20 minut .
Po upływie tego czasu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego . Z pozostałości będziemy robić sos .
Naszą bazą do zrobienia sosu będzie zredukowane wina oraz pozostałości po mięsie .
W niewielkiej ilości mąki rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do naszej bazy dodać również chrzan , zagotowujemy oraz ponownie doprawiamy do smaku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz