31 stycznia 2023

Peklowana polędwica w czerwonym winie


900 g polędwicy wieprzowej 
3 ząbki czosnku 
około 10 g soli peklującej 
50 g margaryny 
3 krople tabasco 
50 ml czerwonego wina 
1 łyżka musztardy (sarepska-ostra) 
1 łyżeczka tartego chrzanu 
1 łyżka mąki 
woda
przyprawy - pieprz czarny , papryka ostra , papryka słodka , maggi 

Polędwice kroimy na plastry o grubości około 4 cm następnie dodajemy sól peklując oraz czosnek przeciśnięty przez praskę 
i dokładnie mieszamy. 


Tak przygotowana polędwice przekładamy do szczelnego naczynia (jeśli mamy maszynkę do pakowania próżniowego - to polecam) . Peklujemy około 12 godzin w lodówce . 

polędwica
przed zapeklowaniem
polędwica
po zapeklowaniu
 
Prze peklowana polędwice obsmażamy na margarynie . Następnie dodajemy musztardę , kilka kropel tabasco i zalewamy winem . 
Tak gotowa polędwiczkę dusimy około 20 minut . 


Po upływie tego czasu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego . Z pozostałości będziemy robić sos . 

Naszą bazą do zrobienia sosu będzie zredukowane wina oraz pozostałości po mięsie . 
W niewielkiej ilości mąki rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do naszej bazy dodać również chrzan , zagotowujemy oraz ponownie doprawiamy do smaku . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz