2 litry wywaru mieszanego
1 por ( biała część )
1 duża marchewka
400 g mrożonego szpinaku
2 serki topione
woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony
KLOPSIKI
600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
woda
1 łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy - pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi ,
papryka słodka czerwona , pieprz czarny mielony
Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się
namoczy .
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą
i przyprawy . Formujemy klopsiki troszkę większe niż orzech włoski . Gotowe pulpeciki odkładamy na bok .
Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotujemy na koniec dolewamy wymieszany w zimnej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz