21 grudnia 2021

Pierniczki


1 1/2 kg mąki pszennej 
3 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 kg margaryny (palmy z murzynkiem)
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru 
1-2 łyżeczki cynamonu 
1-2 łyżeczki kakao 
1-2 przyprawy do piernika (prymat) 
1 łyżka dżemu / powideł śliwkowych 
6 jajek 

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną .
W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę , miód , 
cukier .
Zagotować , dodać cynamon , kakao , przyprawę do piernika i dżem . Wlać gorące do mąki i wymieszać ( uwaga gorące ! ) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę . 
Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na  około12 godzin . 



Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki .


Piec na blaszce wysmarowanej margaryną , 
około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º C .


Po wystudzeniu można polukrować . 

Udekorowane pierniczki i gotowe do podjadania