1 1/2 kg mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kg margaryny (palmy z murzynkiem)
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki kakao
1-2 przyprawy do piernika (prymat)
1 łyżka dżemu / powideł śliwkowych
6 jajek
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną .
W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę , miód ,
cukier .
Zagotować , dodać cynamon , kakao , przyprawę do piernika i dżem . Wlać gorące do mąki i wymieszać ( uwaga gorące ! ) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę .
Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na około12 godzin .
Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki .
Piec na blaszce wysmarowanej margaryną ,
około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º
C .
Po wystudzeniu można polukrować .
Udekorowane pierniczki i gotowe do podjadania |