29 października 2024

Sos pomidorowy


0.5 litra wywaru lub bulionu 
1 mały liść laurowy 
2 kulik ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu czarnego 
190 g przecieru pomidorowego 
100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej 
duża szczypta cukru 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra 

Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy . 
Sos podajemy na ciepło .

Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .

24 października 2024

Drobiowy pasztet z papryką


700 g piersi z kurczaka
400 g wątróbki drobiowej 
1 duża cebula
1 duża papryka
150 g masła
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
10 g soli 
5 g pieprzu białego
1 g papryki słodkiej
1 duża szczypta majeranku
1 duża szczypta tymianku

Paprykę kroimy w grubszą kostkę , cebulę kroimy w piórka i smażymy na trzech łyżkach oleju do miękkości warzyw . Studzimy .
Kurczaka i wątróbkę kroimy w podobną kostkę i smażymy 
na trzech łyżkach oleju do stracenia surowości . Studzimy .
Gdy warzywa i mięso mamy zimne przekładamy do malaksera , dokładamy masło i blendujemy na jednolitą masę . 
Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy dokładnie mieszamy . 


Gotowy pasztet przekładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 10 minut .
Pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia . 

15 października 2024

Rolls z twarożkiem, jajecznicą i warzywami


1 placek tortilla pełnoziarnisty
2 jajka 
1 łyżeczka masła
Szczypta soli
4 liście sałaty masłowej 
9 plasterków ogórka zielonego 
7 paseczków papryki czerwonej
2 łyżki twarogu

Na patelni roztapiamy masło , wbijamy jajko dodajemy szczyptę soli 
i smażymy jajecznicę (stopień wysmażenia jajka zależy od nas) . Odkładamy na bok .

 
Placet tortilla smarujemy twarogiem , układamy liście sałaty na nie układamy usmażoną jajecznice a na nią resztę warzyw . 
Tak przygotowaną tortillę zwijamy ciasto w rulon . 
Zrolowaną tortillę tniemy na paski o szerokości od 2 do 3 centymetrów . 
Gotową tortille spożywamy od razu po przygotowaniu .

12 października 2024

Kapusta biała na ciepło

1 mała główka białek kapusty
2 marchewki 
1 mała cebula 
50 g smalcu 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego
ziarna  ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Kapustę drobno szatkujemy  marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego , ziaren pieprzu oraz kulek ziela angielskiego . Po ugotowaniu jak kapusta jest miękka , odcedzamy wodę . Do kapusty dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i zalewamy gorącym smalcem , dokładanie mieszamy . Na koniec dodajemy koperek , doprawiamy do smaku i lekko prażymy na małym ogniu około 10 minut .

Gotowa kapusta do idealny dodatek do obiadu . 

11 października 2024

Zapiekanka jak dawniej


1 półbagietka
4 duże łyżki ketchupu (Heinz)
300 g pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 mała biała cebula 
8 łyżek tartej mozzarelli 
przyprawy- sól, pieprz, gałka muszkatołowa  

Na patelni roztapiamy mało dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule , smażymy na złoty kolor . Gdy cebula jest ze złocona dodajemy do niej starte na dużych oczkach pieczarki . Dusimy do odparowania wody , na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . Odkładamy do lekkiego przestygnięcia .
Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy 
ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy pieczarki , posypujemy resztą sera . 


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Zapiekankę polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .

08 października 2024

Pasta jajeczna z serkiem topionym


4 jajka ugotowane na twardo 
2 trójkąty serka topionego śmietankowego 
2 trójkąty serka topionego ziołowego 
1 duża łyżka posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz , ostra papryka 

Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczka , dokładamy serek topiony , całość dokładnie rozgniatamy 
widelcem . Do całości dodajemy koperek oraz 
majonez , doprawiamy do smaku i mieszamy 
dokładnie . Pastę pozostawiamy chwilę do przegryzienia . 

Pastę podajemy na toście , kromce chleba lub na podsmażonej na maśle tortilli z ulubionymi 
warzywami . 

04 października 2024

Zupa pomidorowa z ryżem


około 1,5 litry czystego rosołu
1/2 litra domowego przecieru pomidorowego
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
130 g suchego ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy dodajemy przepłukany ryż i gotujemy około 7 minut po upływie tego czasu dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości ryżu . Do całości dodajemy pokrojone ugotowane warzywa , posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku , zagotowujemy .