około 1 kg żeberek ekstra mięsne/paski
400 g kiszonej kapusty
2 małe cebule
około 100 g boczku wędzonego
olej
2 liście laurowe
przyprawy - majeranek , papryka ostra , papryka słodka , pieprz czarny mielony , maggi
przyprawa do mięs (Knorr) ,
świeże zioła - majeranek , tymianek
Żeberka myjemy , przekładamy do naczynia w którym będziemy przyprawiać mięso . Mięso oprószamy przyprawami ( papryka słodka i ostra , majeranek , pieprz , i przyprawa do mięs ) oblewamy olejem
( tak by mięso nam nie wyschło ) . Odstawiamy na bok na około 30 minut . W między czasie kroimy boczek na małe , drobne paseczki oraz jedną cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę , odstawiamy na bok .
Po upływie tego czasu żeberka obsmażyć na patelni do lekkiego ze złocenia i odkładamy na talerz .
Na tej samej patelni , co smażyliśmy mięso , smażymy również boczek oraz cebulę na złoty kolor do całości dokładamy kiszona kapustę
( jeśli mamy twardą możemy obgotować , jeżeli kwaśną to płuczemy ) i smażymy około 10 minut następnie doprawiamy do smaku , pieprz , maggi .
Gotową kapustę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego na nią układamy żeberka , posypujemy obraną , posiekaną w piórka cebulą i liściem laurowym .
Gotowe mięso przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku
w 170 °C przez około 60 minut . Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne około 40 minut , na koniec posypujemy świeżymi ziołami .
Gotowe żeberka podajemy z kluskami śląskimi lub ugotowanymi ziemniaki z wody .
Link do klusek śląskich znajdziecie poniżej :
Ciemne kluski.:
Kolorowe kluski.: