Około 1 kg żeberek ekstra mięsne / paski
400 g kiszonej kapusty
2 małe cebule
Około 100 g boczku wędzonego
Olej
2 liście laurowe
Przyprawy - majeranek , papryka ostra , papryka słodka , pieprz czarny mielony , maggi
przyprawa do mięs (Knorr) ,
Świeże zioła - majeranek , tymianek
Żeberka myjemy , przekładamy do naczynia w którym będziemy przyprawiać mięso . Mięso oprószamy przyprawami ( papryka słodka i ostra , majeranek , pieprz , i przyprawa do mięs ) oblewamy olejem
( tak by mięso nam nie wyschło ) . Odstawiamy na bok na około 30 minut . W między czasie kroimy boczek na małe , drobne paseczki a jedną cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę , odstawiamy na bok .
Po upływie tego czasu mięso obsmażyć na patelni do lekkiego ze złocenia i odkładamy na talerz .
Na tej samej patelni , co smażyliś my mięso , smażymy również boczek i cebulę na złoty kolor do całości dokładamy kiszona kapustę
( jeśli mamy twardą możemy obgotować , jeżeli kwaśną to płuczemy ) i smażymy około 10 minut następnie doprawiamy do smaku , pieprz , maggi .
Gotową kapustę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego na nią układamy żeberka , posypujemy obraną , posiekaną w piórka cebulą i liściem laurowym .
Gotowe mięso przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku
w 170 ° C przez około 60 minut następnie odkrywamy i pieczemy kolejne około 40 minut , na koniec posypujemy świeżymi ziołami .
Gotowe żeberka podajemy z kluskami śląskimi lub ugotowanymi ziemniaki z wody .
Link do klusek śląskich znajdziecie poniżej :
Ciemne kluski.:
Kolorowe kluski.: