29 grudnia 2023

Sernik z makową kruszonką


CIASTO
2 szklanki mąki pszennej (typ480)
3/4 szklanki kaszki manny
1 szklanka cukru 
2 jajka
2 żółtka 
180 g śmietany 18%
125 g margaryny (palma z murzynkiem)
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA
100 g masła
180 g cukru
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka 
3 żółtka
70 g budyniu waniliowego 

MAKOWA KRUSZONKA
200 g maku mielonego
Wrzącą woda 
3 białka
2 łyżki mielonych orzechów
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka skórki skondensowanej pomarańczy
2 łyżki cukru pudru


Mak zalewamy wrzątkiem , dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin w temperaturze pokojowej , od czasu do czasu mieszając . 
Składniki na ciasto umieszczamy w misce. Zagniatamy jednolite ciasto (jest dość luźne) . Wyrobione ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. 
Po upływie tego czasu , wyjmujemy ciasto , wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w 170 °C przez około 20 minut do lekkiego ze złocenia . 


W między czasie gdy podpieka się nam ciasto robimy kruszonkę makową i masę serową . 
Po upływie 6 godzin mak dość mocno odciskamy z nadmiaru wody . W osobnym naczyniu na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka , pod koniec ubijania dokładamy cukier puder . Zmniejszając obroty miksera dokładamy mak , orzechy , migdały , skórkę skonstruowaną, dokładnie mieszamy . Na koniec dokładamy bułkę tartą i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok . 
Gdy kruszonkę makowa mamy zrobiona robimy masę serową . 
Masło uciekamy z cukrem jasną masę na najwyższych obrotach miksera . Następnie partiami dodajemy ser . Gdy ser wymieszamy dokładamy do całości po jednym jajku następnie po jednym żółtku . Na koniec zmiejszamy obroty miksera , dodajemy budyń i mieszamy do ujednolicenia masy . 
Gotowa masę przelewamy na podpieczony spód ciasta , wyrównujemy . Na masę serową wykładamy kępkami kruszonkę makowa . 


Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 minut następnie zmiejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 50 minut . Upieczony sernik pozostawiamy 10 minut w zamkniętym , wyłączonym piekarniku następnie otwierany piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 

19 grudnia 2023

Pierniki z mąki żytniej


250 g mąki żytniej 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 duża łyżeczka przyprawy do piernika 
50 g cukru pudru 
80 g miodu wielokwiatowego 
50 g masła/margaryny 
1 jajko 

Produkty sypkie łączymy ze sobą w jednej misce . W garnku rozpuszczamy miód masło/margarynę , odstawić na około 5 minut 
do lekkiego wystudzenia . Po upływie tego czasu łączymy produkty sypkie z mokrymi na koniec dodajemy jajko . Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrobione i gładkie ciasto pozostawiamy na 30 minut . 


Po 30 minutach urywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm , wycinamy pierniki wykrawkami . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 8 minut (duże foremki) lub 6 minut (małe foremki) .


Po upieczeniu pierniki pozostawiamy na blaszce do lekkiego wystudzenia (ponieważ pierniki po upieczeniu są bardzo miękkie) . Zimne (najlepiej na następny dzień) ozdabiamy pierniki . 


Wystudzone pierniki przechowujemy w szczelnym  pojemniku (najlepiej metalowy) . 


14 grudnia 2023

Ryba po grecku


1 kg fileta z ryby 
sok z 1/2 cytryny 
5 średnie marchewki
2 średnie pietruszki 
mały korzeń selera 
3 średnie białe cebule 
240 g przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
duża szczypta cukru
1/2 litra zimnej wody
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra , 
Olej 3 ziarna "Kujawski"

Rybę (u mnie miruna) jeżeli mamy zamrożoną, odmrażamy . Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie paski o grubości około 2 do 3 cm) posypujemy solą , pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia . Po tym czasie panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .  
Cebulę obrać i pokroić w pół piórka , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Marchewkę , pietruszkę , korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dorzucamy do ze złoconej cebuli , smażymy około 10 minut , posypujemy solą . Po upływie tego czasu dolewamy wodę , dokładamy ziarna pieprzu czarnego , ziela angielskiego , liść laurowy . Zmniejszamy moc palnika i dusimy około 20 minut do miękkości warzyw . Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy przecier pomidorowy , natkę pietruszki , posypujemy obficie przyprawami . Nadmiar wody odparować na większej mocy palnika , dość często mieszamy . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . 


Gotową rybę i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek odrobina warzyw , ryba następnie kolejna część warzyw , kawałki ryby i ostatnia część warzyw . 



Tak ułożone warzywa z rybą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 20 minut . 


06 grudnia 2023

Zupa gołabkowa


600 g mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki oleju "3 ziarna"
1 mniejsza marchewka 
500 g kapusty białej
120 g suchego ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów krojonych
500 g passaty pomidorowej
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek pieprzu czarnego
4 kulki ziela angielskiego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki Vegety 
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Maggi


W dużym garnku rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor . Gdy cebula zaczyna się złościć przeciskamy do niej przez praskę czosnek , 
smażymy około 5 minut . 
Do gotowej cebuli dokładamy mięso i smażymy do stracenia surowości dodając ostrą i słodką paprykę , pieprz czarny mielony , curry , majeranek . Smażymy około 20 minut , po upływie tego czasu dorzucamy pokrojoną lub startą na dużych oczkach marchewkę . Smażymy 10 minut . 


Gdy mięso z marchewką mamy gotowe dodajemy pokrojoną kapustę , przepłukany ryż biały oraz wlewamy rosół/bulion (przepis na mój czysty rosół znajdziecie poniżej) do całości dokładamy sól , liście laurowe , kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Dokładnie mieszamy , zagotowujemy i gotujemy do miękkości ryżu , kapusty około 20 minut na średniej mocy palnika . 


Gdy wszystko mamy miękkie wlewamy pokrojone pomidory z puszki oraz Passate pomidorową  dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz Vegeta , cukier , ponownie mieszamy , doprawiamy do smaku pieprzem czarnym , maggi , soli , papryki , zagotowujemy . 


Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


01 grudnia 2023

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami


800 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek
1 łyżka masła
Szczypta gałki muszkatołowej 
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego 
1 mała marchewka 
1 liść laurowy
przyprawy-pieprz czarny mielony , maggi , kminek 
 
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy zimna wodą , dodajemy obraną i startą na dużych oczkach marchewkę , 
kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotujemy około 20 minut(do miękkości kapusty) .
Pieczarki obieramy kroimy na w pół plasterki i smażymy na maśle 
do odparowania wody . 
Gdy kapustę kiszoną mamy miękka a pieczarki odparowanie wszystko razem mieszamy w jednej misce i odstawiamy 
do wystygnięcia . Po wystygnięcia kapustę z pieczarkami siekamy drobniej nożem lub mielimy w maszynce do mięsa na szarpaku . Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy . 


Gdy farsz mamy przygotowany zaczynamy lepić nasze pierogi . 

Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie boki . 


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy , czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 5 minut .
 

29 listopada 2023

Roladki z tortilli , sałatą lodową , jajecznicą i łososiem



1 placek z tortilli 
2 jajka 
1 łyżeczka masła 
sól i pieprz 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette) 
3 liście sałaty masłowej 
2 plastry sera żółtego 
2 plastry łososia wędzonego 
1/2 malutkiej cebuli czerwonej 
5 plastrów pomidora czerwonego 
czarnuszka 

Na patelni roztapiamy masło , wpinamy jajka doprawiamy solą , pieprzem i smażymy do stracenia surowości jajka(smażymy jajecznicę taka jaką lubimy) . 
Placek tortilla smarujemy serkiem jogurtowym , układamy liście sałaty , ser żółty , usmażoną jajecznice ,  kawałki łososia , pokrojonego w pół plastry pomidora . Na koniec możemy posypać czarnuszką (można pominąć) . Następnie ciasno zwijamy . 


Gotową tortille kroimy na około 2 cm plastry do każdego kawałka można wbijać wykałaczkę


25 listopada 2023

Krokiety miszmasz


1kg mięsa wieprzowego
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu czarnego 
450 g kapusty kiszonej 
1 duża marchew 
600 g usmażonych pieczarek 
mała szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 małej łyżeczki ostrej papryki 
przyprawy- sól , maggi , Vegeta 

18 naleśników o średnicy 20 cm 

jajka do panierowania 
bułka tarta do panierowania 
olej do smażenia krokietów 
 
Mięso wieprzowe gotujemy w bulionie/rosole , 
dodając 1 liść laurowy , 4 kulki ziela angielskiego oraz 6 kulek pieprzu czarnego . Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . 
Gdy mięso mamy miękkie wyjmujemy , studzimy . 
Kapustę kiszoną (jeżeli mamy mocno kwaśna to płuczemy pod bieżącą wodą) przekładamy do garnka i gotujemy około 20 minut (kapusta musi by jeszcze lekko twarda) . Pod koniec do kapusty dokładamy pieczarkami . Gotową kapustę przecedzamy przez sitko i delikatnie odciskami , studzimy . 
Gdy mięso i kapustę , pieczarkami mamy zimną to mielimy przez maszynkę do mięsa . Kapustę z pieczarkami na szarpaku a mięso na sitku nr 10 . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy (jeżeli mamy za suchy farsz możemy dodać szklankę rosołu w którym gotowało się mięso a jeżeli za mokry to smażymy krótko na suchej patelni) . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki(przepis na blogu i poniżej) około 1 większej garści lub 3 łyżki)) lekko rozpłaszczyć , zwinąć boki i rulonik( ja osobiście zwijamy na 3 ) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 


Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
 

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka "obiady" , etykieta "naleśniki wytrawne" 

https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html

19 listopada 2023

Rolada biszkoptowa z jabłkami


4 jajka 
70 g (4 łyżki) cukru
8 g (1 mała łyżka) cukru waniliowego 
80 g (4 łyżki) mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
700 g jabłek szampion
cynamon mielony 
1 litrowy słoik prażonej jabłek 
  DODATKOWO  
cukier puder do posypania 

Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy 
w około pół centymetrowe plastry . 
Blaszkę od piekarnika (wymiary około 30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim plastry jabłkowe posypujemy cynamonem . Odkładamy na bok .


Jajka wlewamy do misy miksera i ubijamy na puszystą jasną masę następnie obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i małymi partiami dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę . Gotowe ciasto mieszamy delikatnie jeszcze kilka razy najlepiej drewnianą łyżką . Wylewamy delikatnie na jabłka i wyrównujemy by wszystkie były zakryte . 
 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 ºC 
około 35-40 minut (góra-dół) .
Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika , delikatnie obracamy by jabłka były na górze , szybko smarujemy prażonymi jabłkami i ciasno zwijamy (tak by koniec ciasta był na dolej części rolady) . Zawijamy delikatnie w ręcznik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Najlepiej na całą noc . 


Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem . 
 
Przepis na moje jabłka prażone znajdziecie na blogu - Przetwory etykiety "Jabłka"


14 listopada 2023

Gulasz domowy


1 kg łopatki wieprzowej
50 g margaryny  
około 1/2 zimnej wody 
1 liść laurowy 
2 łyżki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
1/2 łyżeczki papryki węgierskiej 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
przyprawy - majeranek , ostra papryka , 
300 ml zimnej wody 
5 łyżek mąki pszennej 
1 mała łyżka śmietany 18 % 
szczypta soli 

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę . W garnku roztapiamy margarynę , dorzucamy mięso i smażymy do momentu jak mięso będzie miało ładny brązowy kolor (czym lepiej przysmażone mięso tym lepszy kolor sosu) . 


Gdy mięso mamy ładnie usmażone dolewamy zimną wodę , tyle by mięso było zalane lecz nie pływało , dokładamy liść laurowy . Całość dokładnie mieszamy , pozostawiamy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . W między czasie w innym naczyniu robimy zawiesinę z mąki oraz wody . Do naczynia wlewamy wodę dosypujemy mąkę , szczyptę soli oraz śmietanę wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.  Po upływie tego czasu gdy mięso się dusiło możemy dolać odrobinę wody (jeśli gulasz nam za bardzo zgęstniał) ponownie zagotowujemy , wlewamy naszą zawiesinę z mąki oraz wody (nie musimy wlewać całości , wlewamy tyle na ile chcemy mieć gęsty gulasz) . Na koniec zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku pieprzem i innymi przyprawami .

Gotowy gulasz podajemy z kluskami , ziemniakami , kasza oraz z buraczkami czy też z ulubioną surówka . 


09 listopada 2023

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym


250 g śledzia w oleju
3 jajka 
1 duży ogórek konserwowy
2 łyżki szczypiorku 
1 duża łyżka majonezu 
pieprz

Śledzia płuczemy i moczymy chwilę w wodzie . Po upływie tego czasu śledzia kroimy w załóż na pół i w plasterki . Jajka kroimy w średnia kostkę . Ogórka w drobną kostkę . Szczypiorek drobno siekamy . Wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do śledzia z dodatkami dodajemy majonez i pieprz do smaku , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem . 

04 listopada 2023

Sosik z leśnych grzybów


około 1/2 kg leśnych grzybach
1/4 kostki masła
1 duża cebula 
300 ml zimnej wody 
2 małe łyżki mąki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
przyprawy - sól , pieprz biały , maggi 

Leśne grzyby kroimy w plasterki . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . W garnku rozstawiamy masło , dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor . Dokładamy surowe leśne grzyby , mieszamy 
i smażymy około 30 minut od czasu do czasu mieszając . 


W osobnym naczyniu mieszamy mąkę , śmietanę i wodę . Gdy grzyby mamy usmażone , miękkie dodajemy zawiesinę z wody 
i mąki z dodatkiem śmietany . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy natką pietruszki . 

Gotowy sos podajemy z kaszą jęczmienną , kaszą kuskus , ziemniakami czy z dodatkiem mięsnym . 


Grzybobranie 2023 

 


25 października 2023

Polędwica w sosie z leśnych grzybów



około 1/2 kg polędwicy 
1 duża cebula 
500 ml wywaru 
300 g ugotowanych leśnych grzybów 
1 garść suszonych leśnych grzybów 
1 liść laurowy 
1 duża łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
mąka pszenna 
olej 3 ziarna ( Kujawski ) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa 

Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2 cm , delikatnie dociskamy dłonią ( delikatnie rozbić ) , następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron . Tak przygotowaną polędwicę pozostawiamy na około 10 minut . Po upływie tego czasu obtaczamy z obu stron mąką pszenną . 


Gdy polędwice mamy obtoczoną w mące obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości i dobrze rozgrzanym oleju . 


Do obsmażonej polędwicy dorzucamy obraną , pokrojoną w pół plasterki cebule i chwilę smażymy , następnie dodajemy grzyby ( gotowane i suszone ) oraz liść laurowy . Smażymy kilka minut . 


Do mięsa z cebulą i grzybami dolewamy wywar ( u mnie wywar z domowej kostki rosołowej ) zagotowujemy , następnie dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu . 


Po upływie czasu , gdy dusiła się nam polędwica , ściągamy z ognia , dokładamy łyżkę śmietany i szybko , energicznie mieszamy . Chwilę , dosłownie 10 minut gotujemy , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i dużą szczypta gałki muszkatołowej a pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki . 



Gotowe danie idealnie pasuje z kaszą kuskus , puree z ziemniaków czy domowymi śląskimi kluskami .
Link do klusek poniżej ;
Ciemne kluski śląskie


24 października 2023

Zrazy po bałkańsku


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
300 g szpinaku świeżego
2 duże ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
1 duża cebula 
1 duży liść laurowy 
4 kulki ziela angielskiego
kilka kropel cukru klarowanego
1 1/2 szklanki bulionu 
łyżka oleju czosnkowego ( Kujawski )
łyżka oliwy z oliwek lub oleju 
200 ml zimnej wody 
2 duże łyżki mąki pszennej 
mąka pszenna - do obtoczenia roladek 
przyprawy - sól , pieprz biały , majeranek , gałka muszkatołowa , maggi 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor , studzimy i dzielimy na pół . Szpinak smażymy na rozgrzanym oleju czosnkowym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy około 2 minut następnie dokładamy połowę podsmażonej cebuli oraz pokrojone w paski szpinak . Całość studzimy .


Do miski przekładamy mięso dodajemy jajko , bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Dokładamy resztę usmażonej cebuli . Dokładnie i dość długo wyrabiamy mięso . 


Mięso dzielimy na sześć równych części . Delikatnie rozklepujemy na płasko . Na każde mięso kładziemy porcje szpinakowego farszu . 
Mięso dokładnie sklejamy formując przy tym roladkę , tak by nie było widać szpinaku i nie popękało przy pieczeniu . 


Każda roladkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej . 



Roladki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . 


Gdy mięso mamy gotowe zalewamy bulionem dokładamy 
liść laurowy , ziele angielskie .
Dusimy około 20 do 30 minut co jakiś czas obracając . Po upływie tego czasu roladki wyciągamy z wywaru , wlewamy do niego zawiesinę mąki z wodą ( 2 łyżki mąki rozmieszane w 200 ml zimnej wody ) i kilku kropel klarowanego cukru . Sos chwilę gotujemy do zgęstnienia po czym wkładamy roladki i chwilę podgrzewamy . 

Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką . U mnie kasza kuskus i surówka Colesław ( link do przepisu poniżej ) . 


19 października 2023

Surówka Colesław


1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 mała cebula 
1/2 łyżeczki cukru 
kilka kropel soku z cytryny 
pieprz czarny mielony 
sól 
2 łyżki majonezu 

Kapustę drobno szykujemy , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę .


Po upłynięciu czasu dokładamy majonez , cukier , pieprz czarny dokładanie mieszamy . 
Surówkę przed podaniem schładzamy około 2 godzinę .