CIASTO
2 szklanki mąki pszennej (typ480)
3/4 szklanki kaszki manny
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
180 g śmietany 18%
125 g margaryny (palma z murzynkiem)
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
100 g masła
180 g cukru
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
3 żółtka
70 g budyniu waniliowego
MAKOWA KRUSZONKA
200 g maku mielonego
Wrzącą woda
3 białka
2 łyżki mielonych orzechów
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka skórki skondensowanej pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
Mak zalewamy wrzątkiem , dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin w temperaturze pokojowej , od czasu do czasu mieszając .
Składniki na ciasto umieszczamy w misce. Zagniatamy jednolite ciasto (jest dość luźne) . Wyrobione ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu , wyjmujemy ciasto , wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w 170 °C przez około 20 minut do lekkiego ze złocenia .
W między czasie gdy podpieka się nam ciasto robimy kruszonkę makową i masę serową .
Po upływie 6 godzin mak dość mocno odciskamy z nadmiaru wody . W osobnym naczyniu na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka , pod koniec ubijania dokładamy cukier puder . Zmniejszając obroty miksera dokładamy mak , orzechy , migdały , skórkę skonstruowaną, dokładnie mieszamy . Na koniec dokładamy bułkę tartą i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok .
Gdy kruszonkę makowa mamy zrobiona robimy masę serową .
Masło uciekamy z cukrem jasną masę na najwyższych obrotach miksera . Następnie partiami dodajemy ser . Gdy ser wymieszamy dokładamy do całości po jednym jajku następnie po jednym żółtku . Na koniec zmiejszamy obroty miksera , dodajemy budyń i mieszamy do ujednolicenia masy .
Gotowa masę przelewamy na podpieczony spód ciasta , wyrównujemy . Na masę serową wykładamy kępkami kruszonkę makowa .
Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 minut następnie zmiejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 50 minut . Upieczony sernik pozostawiamy 10 minut w zamkniętym , wyłączonym piekarniku następnie otwierany piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz