31 marca 2024

Kartacze


1 1/2 kg ziemniaków 
około 200 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli 

FARSZ
500 g mięsa mielonego wieprzowego
przyprawy- sól, pieprz, majeranek 

Mięso mielone przekładamy do miski , doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.

 

600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków . Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) . 


Miękkie ziemniaki odcedzamy , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków(wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto . 


Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g . Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa 
i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa . 

Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swobodnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) . 


Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta u mnie masło i ze złocona cebula .