30 września 2021

Duszone podudzia z kurczaka

 
4 podudzia z kurczaka 
przyprawy - papryka słodka , przyprawa do mięs (knorr) , 
                   przyprawa do kurczaka po węgiersku (kamis)
pół łyżeczki ziół prowansalskich 
2 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki margaryny palmy 
zimna woda 
 
Podudzia myjemy i oprószamy przyprawami , zalewamy oliwą z oliwek , mieszamy tak by mięso było nimi obtoczone . Pozostawiamy na około 12 godzin (można mniej) .
 
 
Gdy podudzia mamy gotowe , przekładamy je do garnka z margaryną i podsmażamy na złoty kolor . Następnie podlewamy woda tak by mięso było delikatnie za nużone i dusimy około godziny na małym ogniu . 
 
 
Podudzia podajemy z kluskami kładzione https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kluski-kadzione.html , ziemniakami lub makaronem oraz sosem pieczarkowym ( przepis poniżej ) 
   
  Sos pieczarkowy ; 
 
300 g pieczarek 
2 łyżki masła 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka śmietany 18% 
około 0,5 l zimnej wody + 1 szklanka 
przyprawy - gałka muszkatołowa , Vegeta , pieprz biały , maggi 
 
Pieczarki obieramy , kroimy w grubsze pół plasterki i podsmażamy na maśle , dusimy do miękkości . Dolewamy zimną wodę i czekamy do zagotowania . Sos zagęszczamy zawiesiną wody z mąka i śmietany (do szklanki wody dodajemy mąkę i śmietanę , mieszamy rózgą na jednolitą konsystencję ) , wlewamy do wody z pieczarkami (wlewamy tyle zawiesiny jaką chcemy konsystencję sosu) . Doprawiamy do smaku przyprawami , ponownie zagotować . 
Do gotowego sosu możemy dodać odrobinę natki pietruszki lub koperku .