Prażone jabłka mają być mieszanka jabłek których część jest rozgotowana a część w całości z delikatnie twardą kostką . Idealnie pasuje do deserów takich jak szarlotka czy też szarlotkowych babeczek albo nadzienia do rogalików .
3 kg jabłek (różne odmiany)
2 płaskie łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
100 ml wody zimnej
3 kawałki kory cynamonowej
2 łyżki mielonego cynamonu
sok z 2 cytryn
Jabłka myjemy , obieramy oraz wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę . Większą część przekładamy do garnka wlewamy wodę dodajemy oby dwa cukry , cynamon mielony i kawałki kory , sok z cytryny . Zagotowujemy , następnie zmniejszamy gaz i dusimy do momentu ich rozgotowania około 30 do 40 minut (czas zależy od twardości naszych jabłek) dość często mieszając .
Po upływie czasu dokładamy
pozostała część , ponownie dusimy około 15 minut i również dość często mieszamy . Pod koniec wyciągamy korę cynamonową .
Gotowe jabłka możemy od razu wykorzystać lub przełożyć do słoików i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania .
Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku .