19 października 2021

Schab smażony na maśle


2 plastry schabu 
peklosól  
1/2 kostki masła 
 pieprz biały 
 
Mięso myjemy i osuszamy delikatnie . Następnie delikatnie rozbijamy i oprószamy peklosolą .
Pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku (polewam zawetować w zgrzewarce próżniowej) . 
Po upływie tego czasu wyciągamy kotleta oprószamy pieprzem . 
Gdy mięso jest gotowe smażymy na delikatnie roztopionym maśle na ładny złotawy kolor z każdej strony , gdy obracamy na drugą stronę dodać niewielką ilość masła . 
 

Smażone mięso nie trzeba odsączać na ręczniku papierowym , możemy od razy nakładać na talerz . 

Gotowego schabu można podawać z tym co nam smakuje na przykład białymi kluskami , ziemniakami , surówką , kapustą 
na ciepło .