25 października 2023

Polędwica w sosie z leśnych grzybów



około 1/2 kg polędwicy 
1 duża cebula 
500 ml wywaru 
300 g ugotowanych leśnych grzybów 
1 garść suszonych leśnych grzybów 
1 liść laurowy 
1 duża łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
mąka pszenna 
olej 3 ziarna ( Kujawski ) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa 

Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2 cm , delikatnie dociskamy dłonią ( delikatnie rozbić ) , następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron . Tak przygotowaną polędwicę pozostawiamy na około 10 minut . Po upływie tego czasu obtaczamy z obu stron mąką pszenną . 


Gdy polędwice mamy obtoczoną w mące obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości i dobrze rozgrzanym oleju . 


Do obsmażonej polędwicy dorzucamy obraną , pokrojoną w pół plasterki cebule i chwilę smażymy , następnie dodajemy grzyby ( gotowane i suszone ) oraz liść laurowy . Smażymy kilka minut . 


Do mięsa z cebulą i grzybami dolewamy wywar ( u mnie wywar z domowej kostki rosołowej ) zagotowujemy , następnie dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu . 


Po upływie czasu , gdy dusiła się nam polędwica , ściągamy z ognia , dokładamy łyżkę śmietany i szybko , energicznie mieszamy . Chwilę , dosłownie 10 minut gotujemy , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i dużą szczypta gałki muszkatołowej a pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki . 



Gotowe danie idealnie pasuje z kaszą kuskus , puree z ziemniaków czy domowymi śląskimi kluskami .
Link do klusek poniżej ;
Ciemne kluski śląskie


24 października 2023

Zrazy po bałkańsku


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
300 g szpinaku świeżego
2 duże ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
1 duża cebula 
1 duży liść laurowy 
4 kulki ziela angielskiego
kilka kropel cukru klarowanego
1 1/2 szklanki bulionu 
łyżka oleju czosnkowego ( Kujawski )
łyżka oliwy z oliwek lub oleju 
200 ml zimnej wody 
2 duże łyżki mąki pszennej 
mąka pszenna - do obtoczenia roladek 
przyprawy - sól , pieprz biały , majeranek , gałka muszkatołowa , maggi 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor , studzimy i dzielimy na pół . Szpinak smażymy na rozgrzanym oleju czosnkowym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy około 2 minut następnie dokładamy połowę podsmażonej cebuli oraz pokrojone w paski szpinak . Całość studzimy .


Do miski przekładamy mięso dodajemy jajko , bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Dokładamy resztę usmażonej cebuli . Dokładnie i dość długo wyrabiamy mięso . 


Mięso dzielimy na sześć równych części . Delikatnie rozklepujemy na płasko . Na każde mięso kładziemy porcje szpinakowego farszu . 
Mięso dokładnie sklejamy formując przy tym roladkę , tak by nie było widać szpinaku i nie popękało przy pieczeniu . 


Każda roladkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej . 



Roladki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . 


Gdy mięso mamy gotowe zalewamy bulionem dokładamy 
liść laurowy , ziele angielskie .
Dusimy około 20 do 30 minut co jakiś czas obracając . Po upływie tego czasu roladki wyciągamy z wywaru , wlewamy do niego zawiesinę mąki z wodą ( 2 łyżki mąki rozmieszane w 200 ml zimnej wody ) i kilku kropel klarowanego cukru . Sos chwilę gotujemy do zgęstnienia po czym wkładamy roladki i chwilę podgrzewamy . 

Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką . U mnie kasza kuskus i surówka Colesław ( link do przepisu poniżej ) . 


19 października 2023

Surówka Colesław


1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 mała cebula 
1/2 łyżeczki cukru 
kilka kropel soku z cytryny 
pieprz czarny mielony 
sól 
2 łyżki majonezu 

Kapustę drobno szykujemy , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę .


Po upłynięciu czasu dokładamy majonez , cukier , pieprz czarny dokładanie mieszamy . 
Surówkę przed podaniem schładzamy około 2 godzinę . 

14 października 2023

Sałatka śledziowa z buraczkami


Około 300 g fileta śledziowego
1 duży ugotowany buraczek
1 mała biała cebula
1 słodkie jabłko 
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka posiekanego koperku
pieprz czarny mielony

Śledzie (u mnie w oleju ale mogą być solone ) płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy paski o grubości około 1 do 2 cm . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ugotowanego buraczka obieramy i kroimy w drobną kostkę możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Jabłko można obrać lecz nie koniecznie , usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach . 


Całość przekładamy do jednej miski dodajemy koperek , majonez dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku . 
Gotowego śledzia przed podanie schładzamy około 2 godzin . 

13 października 2023

Placuszki ze szpinaku na mące żytniej

Placuszki możemy podać o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to serek Almette , łosoś wędzony z koperkiem który na wierzchu świetnie dodaje charakteru.

 

200 g szpinaku świeżego
200 ml mleka 
2 duże jajka 
15 ml oleju 
130 g mąki żytniej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
duża szczypta soli 

Do misy blendera kielichowego ( jeżeli używamy ) lub do wysokiego naczynia jeżeli używamy blendera ręcznego wkładamy szpinak , 
jajka , mleko i jajka , mielimy na jednolitą masę . Do całości dokładamy mąkę żytnią ( może być pełnoziarnista ) , proszek do pieczenia , sól i dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub ręcznie za pomocą łyżki . 
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut , po upływie tego czasu smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni z obu stron . 

Gotowe placuszki podajemy o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami u mnie serek Almette , wędzony łosoś na zimno i koperek . 

 

08 października 2023

Soczysta pierś indycza z worka


około 1 kg piersi z indyka 
olej 3 ziarna ( Kujawski ) 
1 łyżka przyprawy do kurczaka ( Knorr ) 
przyprawy - słodka papryka , ostra papryka , majeranek , sól , pieprz biały mielony
1 worek do pieczenia mięsa+klips

Pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego , oprószamy obficie przyprawami , polewamy olejem . 


Gotową pierś przekładamy do worka , zamykamy , robimy kilka dziurek . Worek wkładamy do naczynia żaroodpornego . Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 3 do 6 godzin . 
Po upływie tego czasu przekładamy do piekarnika , pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 70 do 80 minut następnie otwieramy worek i wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut . 

Mięso przed pieczeniem
Mięso po upieczeniu 

Po upieczeniu pierś kroimy na grube plastry możemy polać powstałym sosem . 
 

03 października 2023

Owsianka z lodami , bananem i bakaliami


2 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ziemnej wody 
6 łyżek płatków owsianych 
1 banan 
1 gałka ulubionych lodów
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka migdałów 

W garnku za gotujemy mleko , wodę dostajemy płatki owsiane , gotujemy za zagotowania . Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut . Wyłączamy gaz i pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia . 
Po upływie tego czasu owsiankę przekładamy do miseczki dodajemy gałkę ulubionych lodów ( u mnie bakaliowe ) , pokrojonego banana i posypujemy bakaliami . 

Owsiankę podajemy od razu po przygotowaniu . 
Owoce możemy zmienić na inne nasze ulubione i pominąć bakalie .