Placuszki możemy podać o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to serek Almette , łosoś wędzony z koperkiem który na wierzchu świetnie dodaje charakteru.
200 g szpinaku świeżego
200 ml mleka
2 duże jajka
15 ml oleju
130 g mąki żytniej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Do misy blendera kielichowego ( jeżeli używamy ) lub do wysokiego naczynia jeżeli używamy blendera ręcznego wkładamy szpinak ,
jajka , mleko i jajka , mielimy na jednolitą masę . Do całości dokładamy mąkę żytnią ( może być pełnoziarnista ) , proszek do pieczenia , sól i dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub ręcznie za pomocą łyżki .
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut , po upływie tego czasu smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni z obu stron .
Gotowe placuszki podajemy o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami u mnie serek Almette , wędzony łosoś na zimno i koperek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz