09 września 2025

Tarta serowa z prażonymi jabłkami i kruszonką


CIASTO KRUCHE 
150 g mąki pszennej 
100 g masła 
50 g cukru 
2 żółtka 
8 g cukru waniliowego 

MASA SEROWA 
270 g twarogu 
2 jajka
32 g budyniu waniliowego 
2 łyżki cukru 

KRYSZONKA 
50 g mąki pszennej 
50 g masła 
50 g cukru 

DODATKOWO 
750 g prażonych jabłek

Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto . Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 23 cm , delikatnie obciążamy , na ciasto układamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego groch) , schładzamy w lodówce około 30 minut . 
Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 °C przez 15 minut następnie ściągamy papier z grochem i dopiekamy tak by ciasto miało złoty kolor . Zaraz po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia . 
W międzyczasie czasie gdy ciasto stygnie do miski wyrzucamy twaróg , dodajemy jajka i ugniatamy widelcem tak by ser był jak najbardziej drobny . Do całości dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę . Masę serową wylewamy na podopieczny spód . 


Na masę serową wykładamy uprażone jabłka (u jabłka prażone ze słoika ze spiżarni) . Na jabłka układamy kruszonkę . 
Składnik na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy palcami do utworzenia tak zwanego piasku . 


Gotową tarte pieczemy 40 minut w 170 °C po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku .

Tarte po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Przed podaniem możemy udekorować świeżymi listkami mięty . 




Przepis na prażone jabłka użyte w przepisie znajdziecie na blogu i pod linkiem .: 

Zupa koperkowa z klopsikami


 KLOPSIKI 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól , pieprz

1 średnia cebula
3 średniej wielkości ziemniaki 
2 marchewki 
1 duży pęczek koperku 
100 g serka topionego 
1 łyżka oleju 
100 ml wody 
Około 1,5 litra bulionu / rosołu 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą , wyrabiamy na gładką masę . Doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy około 20 gramowe pulpety . Odkładamy na bok . 
W garnku rozgrzewamy olej , smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę , po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz z plasterki marchewkę . Smażymy około 7 minut dość często mieszając . Do całości wlewamy bulion , wrzucamy delikatnie klopsiki i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut . W międzyczasie czasie w osobnym naczyniu w wodzie rozprowadzamy serem topiony . Koperek siekamy .
Gdy mamy ugotowane pulpety a warzywa miękkie do całości wlewamy serek , dodajemy koperek , doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy . 

05 września 2025

Leniwe


200 g sera 
1 jajko 
15 g masła
około 120 g mąki 
1 łyżeczka płaska soli

Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku nr.8, dodajemy jajko, masło oraz mąkę. Zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy wałek, ucinamy pod skosem małe kawałki. Możemy na nich zrobić lekkie nacięcia nożem lub widelcem lecz nie koniecznie. 
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 3 minut na małym ogniu.

Gotowe lenie podajemy jako samo danie lub jako dodatek. 

01 września 2025

Krokiety z mięsem


1 kg mięsa 
3 ugotowane ziemniaki 
2 marchewki 
1 pietruszka 
2 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe 
3 ząbki nie obranego czosnku 
1 łyżka domowej Vegety 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , słodka papryka 

16 naleśników o średnicy 18 cm 

Mięso przekładamy do garnka dodajemy do niego ziarenka ziela angielskiego , pieprzu czarnego oraz liście laurowe . Całość zalewamy ciepłą wodą tak by mięso było delikatnie zalane . Dokładamy warzywa  , czosnek , Vegeta . Gotujemy do miękkości mięsa 
około 2 godzin . 


Ugotowane mięso mielimy na sicie fi8 wraz z marchewką oraz ziemniakami . Mięso doprawiamy do smaku przyprawami . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki (przepis na blogu i poniżej) około 2 łyżki)) lekko dociskając , zwinąć boki i rulonik 
(ja osobiście zwijamy na 3) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 
Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka
etykieta "naleśniki wytrawne" 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html?m=1