06 kwietnia 2023

Roladki z polędwicy ze szpinakiem i marchwią



1 polędwica wieprzowa 
6 kostek szpinaku rozdropnionego 
2 łyżki śmietanki 18 %
1 ząbek czosnku 
1 przyprawa do wieprzowiny ( knorr ) 
1 mała marchewka 
olej 
1/2 serka pleśniowego 
przyprawy - gałka muszkatałowa , pieprz , 

Szpinak romrazamy i sażymy na oleju dodając do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i gałkę muszkatałową . Smażymy do odparowania wody .
Polędwice ( u mnie około 1/2 kg i wyszły ładne 2 roladki ) kroimy na pół i rościnamy po środku tak by wyszedł nam kotlet . Posypujey przyprawą do mięs . 
Na gotowy kotlet nakładamy ze 2 do 3 łyżki szpinaku i rozprowadzamy po całości . Na szpinak układamy kawałek marchewki oraz ze 2 grubsze plasterki sera i ciasno zwinamy .


Gotowe , zwinięte roladki przekładamy do żaroodpornego pojemnika wyścielonego papierem do pieczenia i wkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut . 

Po upływie tego czasu roladki przekładamy do piekarnika nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy około pół godziny w 200 C z termoobiegiem ( lub 170 C bez termoobiegu ) następnie przez kolejne pół godziny pieczemy w 150 C opcja gór-dół . 

Po upieczeniu roladki od razu możemy podawać .