" Kaszotto chłopa " przepis stworzony dla mojego męża . Brakło czasu na robienie zdjęć bo wszyscy głodni i smakowało na pewno , bo garnek zastał pusty .
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 woreczek kaszy jęczmiennej
250 g pieczarek
1 mała cebula
400 ml zimnej wody
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki przyprawy do mięs ( Knorr )
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , słodka i ostra papryka , majeranek , sól
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i odkładamy na bok .
Oliwę rozgrzewamy w garnku dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę , smażymy na złoty kolor . Dokładamy mięso do cebuli oraz przyprawy i smażymy do stracenia surowości następnie dorzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki , całość dusimy około 20 minut .
Teraz nadszedł czas na dodanie wcześniej ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać .
Do wysokiego pojemnika wylewamy zimną wodą dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki , po czym nasz roztwór wylewamy do garnka z mięsem , zagotowujemy . Ponownie doprawiamy do smaku .
Gotowe danie podajemy z ulubioną surówka z kapusty lub buraczków .
Poniżej link do moim ulubionych dodatków do tego typu dań :
Surówka z białej kapusty :
Surówka obiadowa :
Buraczki po mojemu