30 września 2022

Groszek ptysiowy


65 ml zimnej wody 
15 g masła 
50 g mąki pszennej 
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli 

Wodę wlewamy do garnka dodajemy masło , sól zagotować . 
Gdy woda z masłem nam się zagotuje , rozpuści masło 
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły nam się grudki .
Praży my ciasto około 7 minut dość często mieszając (aż powstanie na dnie biały nalot z ciasta) .
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia .
Do przestygnie tego ciasta w miksować jajko , następnie przekładamy do worka cukierniczego lub grubego worka (polecam taki na 
mrożonki) i odcinamy końcówkę na szerokości około 1 cm . 


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kuleczki o średnicy nie większej niż od 1 cm do 1,5 cm w niedużych  odległościach (z podanego przepisu wychodzi jedna blacha 
z piekarnika) .
Jeśli nasze kuleczki mają tak zwane szpice możemy delikatnie zwilżyć palca i delikatnie przycisnąć . 
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą . 
Piec około 20 w 220 °C (góra-dół) .


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na blaszce na której 
się piekły .
Nasz groszek ptysiowy ma mieć ładnie złoty kolor ponieważ blade będą szybko miękkie a zbyt przypieczone będą gorzkie . 

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce około tygodnia lub dłużej . 
(niestety nie zawsze jest coś chować na "później" ponieważ groszek znika w mgnieniu oka) 
Groszek idealnie pasuje do zup krem lub do przekąsek .