27 kwietnia 2024

Mini burgery


BURGERY
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku 
1 jajko   
2 łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól , pieprz biały 

BUŁKI 
500 g mąki 
1 jajko (M)
220 ml mleka 
3 łyżki oliwy 
łyżeczka soli 
20 g świeżych drożdży 
szczypta cukru

DODATKOWO
2 cebule czerwone 
ser Mimolette 
sałata masłowa 
ogórki kanapkowe 
mini pomidorki 
ketchup 
ostra musztarda 
wykałaczki do burgerów 

Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko , przyprawy i bułkę tartą dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok do przegryzienia .
Ciasto drożdżowe- W garnku podgrzewamy delikatnie mleko (temperatura taka by mogli my włożyć do niego palec i nas nie parzyło) do którego na sam koniec dodajemy cukier , pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na 5 minut . 
Po upływie tego czasu przelewamy do mąki , dokładamy resztę składników i wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto drożdżowe . 
Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
W między gdy ciasto nam wyrasta formujemy około 20 gramowe klopsiki , lekko spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju . 
Po usmażeniu przekładamy na blaszkę kładziemy mały plaster sera mimolette i zapiekamy w piekarniku  przez 10 minut w 170° . Następnie studzimy .                                          


Gdy ciasto nam pięknie urosło i podwoiło objętość delikatnie wyrabiamy , następnie formujemy małe około 30 gramowe bułeczki . Przekładamy do wysmarowanej olejem formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku , temperatura 170 °C przez około 30 minut (do fajnego złotego koloru) . Studzimy na kratce  . 


W osobnej misce mieszamy ketchup z musztarda . Plastry ogórka kanapkowego na mniejsze kawałki , cebula oraz pomidorki w cienkie plastry . 
Zimne bułki kroimy na pół , dół smarujemy przygotowanym sosem na to układamy kawałek liścia sałaty , plaster cebuli na to kotlecik zapieczony z serem na górę plaster ogórka , pomidora i przykrywamy wszystko posmarowaną ketchupem górę bułki . 


Całość delikatnie dociskamy i wbijamy wykałaczkę .