25 sierpnia 2021

Leniwy pleśniak jagodowy

Ciasto które robię pierwszy raz . Leniwy ponieważ do oryginalnego przepisu trzeba było użyć tarki do ścierania ciasta mi się jej po prostu nie chciało myć i nie użyłam ale za to ćwiczyłam swoje palce i wylepiałam formę ręcznie . 


  CIASTO 
1 kostka margaryny palmy ( 250 g ) 
5 łyżek cukru 
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy ( 16 g ) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
5 żółtek 
1 kopiasta łyżka śmietany 
2  łyżki kakao 

  BEZA 
5 białek 
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru 

  DODATKOWO 
słoik powideł śliwkowych 
900 g jagód leśnych 

cukier puder-do posypania ciasta 

Z podanych składników na ciasto (oprócz kakao) wyrobić ciasto , podzielić na trzy części i do jednej z nich dodać kakao , ponownie wyrobić .


Z pierwszej części jasnego ciasta wylepiamy formę którą wykładamy papierem do pieczenia ((forma 20x28 cm (użyłam rantu cukierniczego)) i dziurkujemy widelcem w kilku miejscach , smarujemy powidłami .


Na powidłach układamy jagody i na to rozkładamy drugą część ciemnego ciasta z kakao .


Na warstwę z ciemnego ciasta układamy piankę z białek ;
Jajka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy na przemian cukier oraz mąkę ziemniaczaną , ubijamy do uzyskania jednolitej masy . Na piankę z białek układamy ciapki z białego ciasta .


Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 °C i pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku . Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem .