30 marca 2023

Bigos Gabciaka

Hmm... 
Szczerze sobie odpowiedzmy ; kto nie lubi dobrego , domowego bigosu ?? . 
Ja osobiście KOCHAM mogę jeść cały czas .
I o to przedstawiam mój popisowy przepis . 



około 3 kg białej kapusty
około 1/2 kg kapusty kiszonej 
100 g pieczarek / suszonych grzybów 
1 łyżka masła 
1 kg mięsa wieprzowego
100 g boczku
300 g kiełbasy
500 g passata z czosnkiem 
400 g przecieru pomidorowego
2 liście laurowe 
3 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
150 g margaryny 
3 łyżki smalcu 
przyprawa do mięsa ( knorr ) 
przyprawy - majeranek , cząber , ostra papryka , papryka słodka , pieprz czarny mielony , maggi , gałka muszkatołowa 

Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz posypujemy przyprawa 
do mięsa , papryką , gałka muszkatołowa polewamy odrobina oleju , dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu dokładamy margarynę ( polecam Palmę z murzynkiem ) i obsmażymy do stracenia surowości mięsa , następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości  ( możemy podlać niewielką ilości wody ) .
Boczek kroimy w drobne paseczki lub jak wolimy w grubszą kostkę  i smażymy do wytopienia się tłuszczu następnie dokładamy smalec oraz  obraną ze skóry i pokrojoną w pół talarki kiełbasę . Smażymy około 15 minut . Gotową mieszankę boczku i kiełbasy przekładamy do naszego miękkiego mięsa i delikatnie mieszamy .


Jeżeli mamy pieczarki to kroimy w pół talarki i podsmażamy na maśle do odparowania wody . Jeżeli grzyby to na początku moczymy je w wodzie następnie gotujemy do miękkości . 
Kapustę kroimy na mniejsze kawalki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli do lekkiej miękkości 
( tak by była jeszcze pod zębem lekko twarda ) i dokładnie odcedzamy . Kapustę kiszona 
( płukamy jeżeli mamy kwaśna ) gotujemy około 20 minut i delikatnie odcedzamy ( tak by zostało nam trochę wody ) . 


Miesiwo , pieczarki i oby dwa rodzaje kapusty przekładamy do jednego garnka z grubym dnem . Dodajemy passate ( jeżeli nie lubimy czosnku możemy użyć czystej ) oraz przecier pomidorowy dokładamy do niego ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy i duża ilość majeranku oraz resztę przypraw .


Dokładnie mieszamy i prażymy około 20 minut cały czas dokładnie mieszamy ( wybierając od samego dna by się nam nie przypalił ) . Wyłączamy bigos i pozostawiany na około 6 godziny do całkowitego wystygnięcia i po tym czasie ponownie prażymy tak samo jak za pierwszym razem . Możemy ponownie doprawić . 
Gotowy bigos najlepszy jest na następny dzień . 


Ja osobiście nigdy nie robię małej ilości bigosu, robię więcej i jem kilka dni z rzędu a resztę wekuje w słoikach i czeka na smaka . 


28 marca 2023

Szynka Wielkanocna


 Na 1 kg mięsa 
700 ml zimnej wody 
30 g soli peklującej 
1 główka czosnku 
3 liście laurowe 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
3 sztuki goździków 
1/4 łyżeczki kminku 
1/2 łyżeczki rozmarynu 
1 łyżeczka tymianku 

Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy i zagotowujemy, następnie studzimy, wykonujemy nastrzyk 100ml zalewy na każdy kilogram  resztą zalewy zalewamy szynke . Dociskamy talerzykiem by mięso było całe zakryte i chowamy w zimne miejsce na około 5 dni . 
W piątym dniu wyciągamy szynkę i pozostawiamy do osuszenia . 


Szynke wędzimy zimnym dymem przez około 18 godzin . Po uwedzeniu parzymy do osiągnięcia temperatury 72 °C wewnątrz wędliny . 


26 marca 2023

Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
50 g płatków owsianych 
100 ml mleka 3,2 %
1 małe jabłko 
1 mała cebula 
1 duża łyżeczka soli 
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego 
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 
mąka pszenna - do panierowania 
olej - do smażenia 

Płatki owsiane moczymy na około 10 minut w mleku . Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy do niego starte jabłko ze skórą oraz obraną cebulę . Dodajemy przyprawy oraz odciśnięte na sitku płatki owsiane i dokładnie wyrabiamy .


Gdy mięso mamy dokładnie wyrobione formujemy klopsy 
( około 80 g każdy ) następnie panierujemy w mącę i lekko spłaszczamy . 


Gotowe karminadle smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . 


21 marca 2023

Kalafior ze szpinakiem

Przepisy ktore powstają przypadkowo są niekiedy najlepsze i najtrafniejszą o to jest . Szybki i zdrowy dodatek do każdego dania . 


450 g mrożonego szpinaku 
450 g mrożonego/świeżego kalafioru
3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem (Kujawski) 
1 duża łyżka bułki tartej 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , gałka muszkatołowa 

Na patelni z olejem rozmrażamy szpinak i podsmażamy do odparowania wody . 


Kalafior gotujemy około 5 minut następnie przelewamy zimna woda . 
Rozdrabniamy na mniejsze różyczki , dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy ( tak by nie rozgnieść kalafioru ) . 


Gdy całość mamy wymieszne dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy , ponownie mieszamy . Chwilę podsmażamy do zgęstnienia całego dania .



Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ryba panierowania , kotlet schabowy .

19 marca 2023

Klopsiki rybne w sosie porowym


500 g fileta z ryby (u mnie Miruna) 
1 czerstwa mała bułka
1 jajko  
Olej 3 ziarna (Kujawski) 
1 łyżka śmietany 18%
1 duża biała część pory 
1 łyżka posiekanego koperku 
mała szczypta tymianku 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta 
bułka tarta 
woda + mleko do namoczenia bułki 

Bułkę na maczamy w wodzie z mlekiem (ilość zależy od naszej bułki która musi być cała zamoczona) pozostawiamy chwilę następnie odciskamy dość mocno odciskamy . 
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na maszynce do mięsa na koniec mielimy odciśniętą bułkę . 
Do całości dodajemy jajko, około jednej dużej łyżki bułki tartej oraz dość solidną szczyptę soli i pieprzu , mała szczyptę tymianku Vegety . Całość dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy około 10 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu formujemy klopsiki  (u mnie każdy około 20 g) , następnie panierujemy w samej bułce tartej . 


Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na lekko złoty kolor . Po obsmażeniu przekładamy na talerz . 


Na patelnię w której obsmażamy się klopsiki wrzucamy pokrojoną w plastry por i smażymy do momentu jak por puści soki i lekko się zeszkli . Na sam koniec dodajemy śmietanę . Gotujemy całość około 5 do 8 minut . 


Do powstałego sosu ze śmietany i pora wrzucamy nasze pulpeciki , dodajemy koperek oraz  przyprawy do smaku ( pieprz , maggi ) . Całość delikatnie mieszamy , tak by nie uszkodzić naszych 
pulpicików . Dusimy całość 15 minut . 


Gotowe danie jemy z ulubionymi dodatkami typu ziemniaki ja osobiście uwielbiam same pulpeciki z dużą ilością pory . 


09 marca 2023

Nuggetsy z piekarnika


 
1 kg kurczaka
olej smakowy (Kujawski) rozmaryn-oregano-bazylia
przyprawy - Vegeta , papryka słodka, zioła prowansalskie , pieprz czarny 

PANIERKA 
mąka pszenna 
jajka 
pokruszone płatki kukurydziane 
bułka tarta 

Polędwiczki lub cała pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki . 


Oprószamy Vegeta , słodka papryka , pieprz czarny, ziołami prowansalskimi i dodajemy olej smakowy. Pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu . 
Produkty na panierkę przekładamy do trzech misek. Do jednej mąką, do drugiej jajka, do trzeciej płatki kukurydziane i bułka tarta.


Po upływie tego czasu panierujemy . Na początek dokładnie w mące pszennej . 
 

Następnie przekładamy do jajka . 


A na samym końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych z bułką tartą . Dociskamy by płatki nie odpadały od mięsa . 


Gotowe, opanierowane nuggetsy układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy około 30 minut (czas zależy od wielkości naszych nuggetsów) w temperaturze 200 °C (góra-dół) . Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika . 


Danie podajemy z ulubionymi dodatkami do fast-food-ów u mnie dziś surówka obiadowa 
Przepis poniżej ;



Złodziej złapany na gorącym uczynku . 



05 marca 2023

Sos z wędzonego boczku

Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje się do wszelkich rodzajów mięs wykonanych 
z wieprzowiny . 


120 g boczku wędzony 
1 łyżka oleju
1 duża cebula 
100 ml różowego półsłodkiego wina
2 łyżki majonezu 
3 łyżki śmietany 
około 300 ml mleko bez laktozy 
1 duża łyżka maki pszennej 
50 ml zimnej woda 
1 mała łyżeczka - gorczycy, majeranku
1/4 łyżeczki - ostra papryka, bazylia, czosnku granulowanego
przyprawy - sól, pieprz, maggi 

Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmażenia się z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.


Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina. 


W międzyczasie łączymy ze sobą majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy mieć około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy 
i zaklepujemy miksturą maki z woda , doprawiamy przyprawami 
(sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania . 


Gotowy sos podajemy na ciepło. 
Idealnie pasują do karminadli i kapusty kiszonej ( moje ulubione połączenie ) . 
Przepisy poniżej ;
Kotlet mielony , karminadel - 
Kapusta kiszona z boczkiem - 


01 marca 2023

Kofty


400 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 cebuli
3 małe ząbki czosnku 
łyżka posiekanej natki pietruszki 
szczypta chili grys, cynamonu 
1/2 łyżeczki kolendry, ostrej papryka
przyprawy - słodka papryka , sól , magii , kminek
olej 
4 wykałaczki do szaszłyków 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , natkę pietruszki , czosnek przeciśnięty przez praskę , cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę . Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu , mięso dzielimy na porcje ( u mnie 100 g ) zwilżamy ręce w oleju i formujemy podłużnego kotleta mielonego do którego wpinamy wykałaczkę . Całość pozostawiamy około 30 minut w chłodnym miejscu .



Gdy mięsa mamy gotowe smażymy je na patelce grillowej z małą ilością oleju ( jeśli nie mamy to możemy użyć zwykłej ) następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut w 170 °C .

niekiedy robię wersję z cebulką 

Pod koniec smażenia koftów dorzucam do nich jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażę na złoty kolor . Później cebulę doprawiamy do smaku i jest to świetny dodatek . 

Gotowe kofty podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami .
U mnie dziś zagościły pieczarki w sosie śmietankowo 
musztardowym (przepis poniżej) .

400 g pieczarek 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
4 łyżki oleju
łyżka posiekanej natki pietruszki 
3 łyżki śmietany 
2 łyżki musztardy 
przyprawy - sól , pieprz  , ostra papryka  , magii 

Cebule obieramy i kroimy w pióra , podsmażamy na powstałym z koft tłuszczu na złoty kolor . 
Pieczarki obieramy i kroimy na cztery części lub na sześć .
Na czystej patelni rozgrzewamy olej dodajemy czosnek i chwilę smażymy . Do podsmażonego czosnku dodajemy pieczarki i smażymy około 10 minut następnie zmniejszamy gaz i smażymy do odparowania wody na koniec dodajemy cebulę i pietruszkę . 
W osobnym naczyniu mieszamy mieszamy śmietanę z musztardą , całość dodajemy do pieczarek i doprawiamy do smaku przyprawi . Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut .