500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 mała cebula
1 mała czerstwa kajzerka+ woda
1/2 łyżeczki soli
1 mała łyżeczka papryki słodkiej
1 mała łyżeczka majeranku
2 łyżeczki pieprzu białego
kilka kropel maggi
bułka tarta do panierowania
Czerstwą kajzerkę moczymy w wodzie do miękkości .
Mięso , jajko i przyprawy przekładamy do jednej miski , na koniec dodajemy odciśniętą kajzerkę , dokładnie mieszamy na jednolitą
i gładką masę . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia .
Z gotowej masy formujemy około 80 gramowe klopsy , następnie każdy panierujemy w bułce tartej .
Gotowe klopsy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C następnie obracamy i pieczemy około 15 minut do ładnego złotego koloru .
Gotowe kotlety mielone podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościły buraczki na ciepło z cebulką . Przepis znajdziecie na blogu . Link poniżej >