12 listopada 2024

Kotlety mielone z piekarnika


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 jajko 
1 mała cebula 
1 mała czerstwa kajzerka+ woda 
1/2 łyżeczki soli 
1 mała łyżeczka papryki słodkiej 
1 mała łyżeczka majeranku
2 łyżeczki pieprzu białego 
kilka kropel maggi 

bułka tarta do panierowania 

Czerstwą kajzerkę moczymy w wodzie do miękkości .
Mięso , jajko i przyprawy przekładamy do jednej miski , na koniec dodajemy odciśniętą kajzerkę , dokładnie mieszamy na jednolitą 
i gładką masę . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia .
 

Z gotowej masy formujemy około 80 gramowe klopsy , następnie każdy panierujemy w bułce tartej .
Gotowe klopsy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . 


Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C następnie obracamy i pieczemy około 15 minut do ładnego złotego koloru

Gotowe kotlety mielone podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościły buraczki na ciepło z cebulką . Przepis znajdziecie na blogu . Link poniżej >

08 listopada 2024

Czosndog


1 bagietka czosnkowa
2 łyżki tartej mozzarelli
1 długa lub 2 krótkie parówki
3 plastry ogórka kanapkowe
1 plaster cebuli 
2 pomidorki koktajlowe
ketchup
sos belgijski
prażona cebulka

Parówkę gotujemy do zagotowania wody następnie wyłączamy gaz 
i czekamy około 7 minut .
Surowa bagietkę nacinamy wzdłuż i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zezłocenia. 
Gdy bagietkę mamy gotową na dno wykładamy większą połowę sera , zapiekamy . 


Na upieczoną bagietkę i zapieczony ser układamy parówkę , posypujemy resztą sera , zapiekamy 10 minut . 


Po upływie tego czasu na bagietkę z parówka układamy drobno pokrojone ogórki , cebulkę i pomidorki w plasterki. Całość polewamy sosami i posypujemy prażona cebulką . 


Sos belgijski kupiłam na Stacji paliw-Orlen.

02 listopada 2024

Nuggetsy z kurczaka


2 piersi z kurczaka 
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 
1 średnia czerwona cebula 
2 jajka 
4 łyżki mąki ziemniaczanej  
przyprawy- curry , ostra papryka , słodka papryka , 
pieprz biały , sól , maggi  

olej rzepakowy do smażenia  

Kurczaka kroimy w grubą kotkę , oprószamy obficie przyprawami , pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Następnie kurczaka , ugotowanego ziemniaka , czerwoną cebule oraz jajka przekładamy do blendera kielichowego , blendujemy na drobną 
i gładką masę .


Do całości dokładamy mąkę ziemniaczaną , mieszamy do zjednolicenia się masy , doprawiamy do smaku (ja osobiście smażę jednego i doprawiam) . 


Z gotowej masy formujemy małe klopsiki na kształt nuggetsa (by było nam łatwiej formować nuggetsy , zwilżamy ręce w oleju) .
Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor . 

Gotowe nuggetsy podajemy z ulubioną surówką , dodatkami .
U mnie zagościła surówka Colesław .
link do mojego przepisu.: