1 średni kalafior
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 papryki
3 ząbki czosnku
1 mała cebula biała
6 sztuk pieczarek
2 pomidory czerwone
80g przecieru pomidorowego
10 liści szpinaku
200 g fasoli czerwonej konserwowej
oliwa z oliwek
3 plastry sera mozzarella
przyprawa do mięsa (Knorr)
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta , zioła prowansalskie , majeranek
maggi , curry , gałka muszkatołowa
Kalafior rozdrabniamy i gotujemy około 10 minut we wrzącej , osolonej z odrobiną cukru wodzie . Studzimy .
Mięso mielone podsmażyć na oliwie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę czosnek , cebulę obierana i pokrojoną
w kostkę oraz szpinak . Następnie dodajemy paprykę pokrojoną
w paseczki , pieczarki pokrojone w grube półplasterki oraz pomidory pokrojone w kostkę . Dobrze wymieszać i chwilę dusić do odparowania wody . Na koniec dodajemy odsączoną fasole oraz przecier pomidorowy i ponownie doprawiamy przyprawami .
Do naczynia żaroodpornego na dno układamy połowę kalafior później całe mięso i na górę resztę kalafiora na którego kładziemy ser i posypujemy szczypta ziół prowansalskich .
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 °C ( góra - dół ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz