1 pierś z indyka (około 1, 3 kg )
450 g szpinaku z całymi liśćmi
2 mniejsze marchewki
120 g serka President
3 plastry sera żółtego
3 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany do sosów 12%
przyprawy - do drobiu (knorr) , gałka muszkatołowa ,Vegeta , pieprz czarny
Pierś z indyka myjemy , dzielimy na plastry (tak jak kroimy mięso na rolady) , lekko rozbijamy i posypujemy przyprawa do drobiu .
Szpinak wrzucamy na patelnie , smażymy do odparowania wody
w między czasie dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek . Na sam koniec doprawiamy do smaku , pieprz czarny , Vegeta i gałka
muszkatołową .Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków . Następnie na każdy kotlet nakładamy porcje szpinaku i smarujemy po całości .
Na mięso wysmarowanie szpinakiem układamy kawałek plastra sera .
Po kawałku marchewki surowej i po jednym grubszym lub dwa średnie plastry sera President .
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki polewamy delikatnie oliwa lub olejem i pieczemy 90 minut w 180° C do ładnego zrumienienia .
Gotowe roladki podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami
i ulubiona surówka .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz