22 listopada 2022

Peklowana szynka pieczona


 NA MIĘSO PEKLOWANE
1 kg szynki 
1/2 l wody zimnej 
20 g soli peklującej 

 NA PIECZEŃ
1 cebula 
kilka suszonych grzybków 
3 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego
2 małe liście laurowe 
80 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
zimna woda 
Przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - pieprz , maggi , mielone ziele angielskie , papryka słodka , 
majeranek , oregano , mielona kolendra 

Szynkę dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym . Następnie przekładamy do naczynia 
( które się nie utlenia np. plastyk ) w której będzie peklowane . 
Wodę z solą peklującą dokładnie mieszamy . Gdy nie używamy strzykawki to zalewamy mięso solanką i odstawiamy 
w pomieszczenie z temperaturą pokojową na 12 do 24 godziny . Jeżeli używamy strzykawki to naszykujemy do wewnątrz mięsa wodą solankową w proporcji 10 % wagi mięsa i również odkładamy 
w pomieszczenia z temperaturą pokojową na 12 godzin . 


Mięso z użyciem strzykawki jest dokładniej prze peklowane niżeli mięso peklowane bez ale nie przeszkadza to przy pieczeniu . 
Po 12 lub 24 godzina wyjmujemy mięso z solanki ( nie myjemy !! ) , następnie kroimy w około 3 cm plastry .


Gotową i pokrojoną w plastry szynkę oprószamy przyprawami , obsmażamy na margarynie na złoty kolor z obu stron . Na sam koniec podlewamy mięso wodą ( tyle by mięso było zakryte a nie pływało ) .
Dodajemy cebulę , grzybki , ziarna , liść laurowy i tak przygotowane mięso dusimy około 40 minut do 1 godziny . 


Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami , kluskami , ziemniakami , surówką lub czerwoną kapustą na ciepło ( przepis na kapustę znajdziecie na blogu , zakładka dodatki  ' na ciepło ' )