1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
5 ziemniaków
2 jajka
8 kulek pieprzu czarnego
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
przyprawy - Vegeta , pieprz czarny , maggi
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa
oraz pieprz w kulka , ziele angielskie , liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka
i wyrabiamy ręką na gładka masę .
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów .
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce
" PIEROGI " link poniżej .:
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .
Pierogi podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie jak widać pod smażona cebulka .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz