29 sierpnia 2021

Zupa z piersi kurczaka

Kolejny przepis z przepiśnika mojej teściowej z typu odświeżamy stare przepisy , zupa która smakuje każdemu nawet 
kiedy je ją pierwszy raz . 


1 kg piersi z kurczaka 
3 ząbki czosnku 
6 łyżek oleju 
2 łyżki przyprawy do gyrosa
500 ml śmietany 30%
2 duże cebule 
3 papryki kolorowe 
4 łyżki oleju 
2 paczki zupy cebulowej 
1 litr wody 
1 sos cygański/paprykowy
200 g serka topionego (czystego) 
przyprawy - sól, pieprz, tymianek, maggi

Piersi z kurczaka kroimy w drobniejsza kosteczkę, przekładamy do miski dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę ,
olej i przyprawę do gyrosa . Pozostawiamy na dwie do trzech godzin do za marynowania . 
 
 
Po tym czasie smażymy kurczaka , przekładamy go do dużego garnka i zalewamy śmietana 30% najlepiej na cala noc
(mięso musi być chłodniejsze) . 
 
 
Cebulę obieramy , kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie , przekładamy do mięsa , dodajemy zupę cebulowa i zalewamy woda . Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu . 
 
 
Wlewamy sos cygański/paprykowy , pokrojoną w kosteczkę paprykę 
i rozmieszany w odrobinie wody serki topione z łyżką mąki pszennej . 
Doprawiamy do smaku przyprawami i zagotować . 
 
 
Zupa najlepiej smakuje jak zrobimy ją około 2 godziny przed podaniem a następnie podgrzejemy . 
Podajemy z kromką chleba z masłem . 


25 sierpnia 2021

Leniwy pleśniak jagodowy

Ciasto które robię pierwszy raz . Leniwy ponieważ do oryginalnego przepisu trzeba było użyć tarki do ścierania ciasta mi się jej po prostu nie chciało myć i nie użyłam ale za to ćwiczyłam swoje palce i wylepiałam formę ręcznie . 


  CIASTO 
1 kostka margaryny palmy ( 250 g ) 
5 łyżek cukru 
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy ( 16 g ) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
5 żółtek 
1 kopiasta łyżka śmietany 
2  łyżki kakao 

  BEZA 
5 białek 
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru 

  DODATKOWO 
słoik powideł śliwkowych 
900 g jagód leśnych 

cukier puder-do posypania ciasta 

Z podanych składników na ciasto (oprócz kakao) wyrobić ciasto , podzielić na trzy części i do jednej z nich dodać kakao , ponownie wyrobić .


Z pierwszej części jasnego ciasta wylepiamy formę którą wykładamy papierem do pieczenia ((forma 20x28 cm (użyłam rantu cukierniczego)) i dziurkujemy widelcem w kilku miejscach , smarujemy powidłami .


Na powidłach układamy jagody i na to rozkładamy drugą część ciemnego ciasta z kakao .


Na warstwę z ciemnego ciasta układamy piankę z białek ;
Jajka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy na przemian cukier oraz mąkę ziemniaczaną , ubijamy do uzyskania jednolitej masy . Na piankę z białek układamy ciapki z białego ciasta .


Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 °C i pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku . Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem . 


22 sierpnia 2021

Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem

 
300 g makaronu tortellini z mięsem 
300 g mięsa mielonego wieprzowego 
250 g sera żółtego 
przyprawy-przyprawa do mięs (knorr) , sól , pieprz , słodka papryka 
2 łyżki oliwy z oliwek-do podsmażania mięsa 
 
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu około 10 minut . Ugotowany makaron od razu odcedzamy na durszlak . Przekładamy do garnka w którym gotowaliśmy makaron .
 

Mięso smażymy na oliwie doprawiamy do 
smaku przyprawami 
i smażymy do utraty surowości mięsa . przekładamy 
do makaronu . 
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach 
i dokładamy 
do całości . Mieszamy do wymieszania się składników 
doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 
 

19 sierpnia 2021

Surówka z białej kapusty


1/2 główki białej kapusty 
2 małe lub 1 duży pomidor 
zielony ogórek szklarniowy 
mała cebula biała 
łyżka majonezu 
3 łyżki śmietany 18 % 
Przyprawy - sól i pieprz biały 
 
Kapustę kroimy na drobno , pomidora i ogórka w grubą kostkę 
a cebulę w drobniutką kosteczkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy majonez , śmietanę i doprawiamy do smaku . 
 

14 sierpnia 2021

Buraczki tarte na zimę

 
2 kg buraków czerwonych 
4 łyżki octu 10 %
łyżeczka cukru 
przyprawy - sól , pieprz 
 
Buraczki myjemy , obcinamy zieleninę , wkładamy do garnka , zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości buraka (u mnie to półtorej godziny) . Po tym czasie odcedzamy buraki i pozostawiamy do przestudzenia .
 
 
Gdy buraki mamy już przestudzone obieramy je ze skóry i ścieramy 
na tarce o dużych oczkach . Dodajemy octem , cukrem oraz pieprzem z solą do smaku .
 
 
Przyprawione buraczki przekładamy do słoiczków . Gotowe słoiczki wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką , zalewamy wodą do połowy wysokości słoika . 
Pasteryzujemy od zagotowania się wody 15 minut (tak żeby słoiki złapały) . Pozostawiamy w garnku do wystudzenia . 


07 sierpnia 2021

Rolada Śląska


  PORCJA NA 3 ROLADY 

 3 kotlety z szynki wieprzowej na rolady
(grubość około 2 cm) 
 
  FARSZ
200 g mięsa z szynki wieprzowej 
100 g boczku wędzonego 
2 ogórki kiszone
1 mała cebula biała
mała łyżka musztardy ostrej sarepskiej 
przyprawy - pieprz , Vegeta , maggi , sól 

50 g margaryny(Palmy)
 
Mięso mielimy na grubych oczka , jednocześnie mielimy boczek , cebulę i ogórka . Wszystko przekładamy do jednej miski i mieszamy 
do połączenia się składników , dodajemy musztardę i doprawiamy 
do smaku przyprawami .
 
 
Gdy farsz mamy gotowy to czas na zwijanie naszych rolad . 
Kotlety rozbijamy tak żeby nie zrobić dziur , na każdego kotleta nakładamy farsz (u mnie to moja jedna garść) .
 
 
Gdy już mamy farsz na kotlecie to boki lekko zwijamy do środka 
a następnie ładnie w rulonik . Gotowe rolady związujemy nicią do rolad lub zwykła ale mocna nicią tak żeby rolada nie rozpadła podczas duszenia . 
 
 
Gotowe już zwinięte rolady przekładamy do garnka na którym na dnie jest około 4 łyżki margaryny palmy i delikatnie posypujemy z każdej strony przyprawą do mięs (Knorr) . Obsmażamy na złoty kolor , podlewamy odrobiną zimnej wody i dusimy około 40 minut 
(do miękkości) na lekkim ogniu .
 
 
Z pozyskanego tłuszczu (bazą do sosu) możemy zrobić sos potrzebna do tego za klepka do sosów ;
2 łyżki mąki pszennej 
łyżka śmietany 18 %
około 30 ml zimnej wody 
 
Wszystko roztrzepujemy . 
Wlewamy do garnka najpierw trochę zimnej wody (tyle ile potrzebujemy 
sosu) zagotowujemy a następnie za klepkę , doprawiamy 
do smaku przyprawami i czekamy do zagotowania . 
Sos jest gotowy do podania .