1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
większa szczypta soli
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1 łyżka syropu z mandarynek
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
150 g mandarynek z syropu
LUKIER
około 8 łyżek cukru pudru
około 2 łyżki przegotowanej , ostudzonej wody
posypka do ciast ( można pominąć )
W jednej misce mieszamy produkty sypkie które przesiewamy przez
sito ( mąką , sól , proszek do pieczenia ) .
W drugiej misce wymieszać do połączenia się składników produkty mokre plus cukier
( jajko , olej , syrop z mandarynek , mleko i aromat pomarańczowy ) .
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej do połączenia się składników .
Do odsączonych z syropu mandarynek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy ( tak by mandarynki były oprószone w mące ) .
Gotowe ciasto przelewany do wyścielonej papierem do pieczenia formy . Na dno nalewamy odrobine ciasta później układamy kilka mandarynek następnie nalewamy resztę ciasta i układamy resztę mandarynek które delikatnie dociskamy w ciasto .
Gotowe ciasto pieczemy w 170 °C przez około 50 do 60 minut
( do tak zwanego suchego patyczka ) .
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiany do wystygnięcia .
ciasto przed i po upieczeniu |
Wystudzone ciasto wycinamy z formy i polewamy lukrem .
Wodę wlewamy do miski i dosypujemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania konsystencji "gęstej śmietany " następnie polewamy starannie ciasto .
Ciasto możemy posypać posypka do ciast .