11 czerwca 2021

Zupa z kalarepy

 
3 litry bulionu warzywno-mięsnego **
2 ziemniaki 
2 średnie kalarepy 
3 średnie marchewki 
1 por 
1 pietruszka 
1/2 selera 
1/4 brokuły 
Vegeta 
pieprz czarny mielony 
magii 
sól 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
 
  ZAKLEPKA 
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki 
100 ml wody 
 
Bulion zagotować . Wrzucamy pieprz w kulkach i ziele angielskie oraz liść laurowy .
Warzywa obieramy , myjemy , ziemniaki , kalarepę i seler kroimy 
w dość równą kosteczkę , marchewkę , pietruszkę kroimy w pół talarki a por w grube talarki . Brokuł obieramy na mniejsze różyczki . 
Do bulionu na sam początek dajemy warzywa które dłużej się gotują czyli ziemniaki , kalarepę , marchewkę , pietruszkę dopiero po chwili seler i por a na samym końcu tak około 10 minut brokuł , możemy również dodać liście z kalarepy pokrojone w mniejsze kawałki . 
Zupę zaklepujemy za klepką (w wodzie rozmieszać śmietanę , mąkę) i wlewamy do zupy . Energicznie mieszamy na sam koniec doprawiamy do smaku . 
 
** Bulion mięsno-warzywny 
 
porcja rosołowa 
4 sztuki skrzydełek 
ogon świński
1 żeberko 
5 marchewek
2 pietruszki 
zielona część pietruszki
1/2 selera
zielona część selera
por
3 suszone grzybki 
Vegeta natur
po 6 kulek pieprzy i ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
 
 Mięso przekładamy do garnka , warzywa obieramy , 
wkładamy do tego samego garnka co mięso , zalewamy zimną wodą tak żeby zalać całość dodać przyprawy . Gotujemy od zagotowania na wolnym ogniu około 3 godziny . Gotowy bulion przecedzamy . 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz