400 g mięsa mielonego z indyka
1 średni brokuł
1 średni kalafior
1 mała cebula
250 g mini pieczarek
250 g sera mozzarella
1/2 selera
przyprawa do mięsa (Knorr)
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , maggi , oregano , zioła prowansalskie , tymianek
Kalafior i brokuł obieramy , myjemy , gotujemy al'dente najlepiej osobno (najpierw kalafior później brokuł) w osolonej z odrobiną cukru wodzie . Pozostawiamy do przestudzenia .
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie .
Mięso mielone dokładamy do cebuli , dodajemy przyprawy oraz pokrojone na pół mini pieczarki . Smażymy do momentu jak pieczarki stracą surowość i woda wyparuje .
Gotowe mięso z pieczarkami wyglądamy na seler .
Na górę ścieramy 1/3 sera .
Na mięso posypane serem układamy ugotowane warzywa
(brokuł i kalafior) . Następnie ścieramy i posypujemy resztą sera , posypujemy słodka papryką i ziołami prowansalskimi .
Gotową zapiekankę pieczemy w 180° C przez około 30 minut do momentu rozpuszczenia i zapieczenia sera .