CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody 
1 jajko 
1 łyżka oleju 
duża szczypta soli 
FARSZ
150 g truskawek 
250 g twarogu chudego 
1 mała łyżka cukru 
Farsz- Ser rozgniatamy widelcem dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki oraz cukier , dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok . 

Składniki na ciasto umieszczamy w misce (wody tyle ile ciasto przyjmie) , zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto . Pozostawiamy na chwilę przykryte miską lub ściereczką . 
Po upływie tego czasu urywamy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Wycinamy krążki , nakładamy małą łyżeczkę farszu , składamy na pół i dokładnie sklejamy . 

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy , czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 3 minut .

Ugotowane pierogi podajemy z jogurtem naturalnym lub grecki , śmietaną bądź roztopionym masłem . 

 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz