15 maja 2021

Kluski na parze

Kluski na parze co nie którzy gadają bułki :) . Spotkałam się też 
z wieloma innymi określeniami na nie takie jak ; buchty (Śląsk) 
gołe myszy (tak gada moja teściowa i do teraz nie wiem dla czego)
u nas w moich rodzimych strona gada się pampuchy .
Często pamiętam jak moja druga babcia Ewa robiła pampuchy 
a później takie przestudzone smażyła na gorącym oleju z obu stron . 
Smaki z nie z tej ziemi które pamiętam do dziś .


500 g mąki pszennej 
2 łyżki cukru 
200 ml mleka 
100 g masła 
1 jajko 
50 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka soli 
 
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Pozostawiamy 
do wyrośnięcia. 
Następnie do miski wsypujemy mąkę , sól , mieszamy . Dodajemy 
wyrośnięte drożdże , jajko i rozpuszczone masło . 
Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie się odklejało od ręki , będzie gładkie i jednolite . Potem przykrywamy ściereczek i odstawiamy 
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . ((ciasto musi podwoić swoja objętość (tu polecam miskę do wyrastania ciasta drożdżowego)) . 
Po tym czasie ciasto przenosimy na wysypaną mąką stolnicę . Wyrabiamy delikatnie ciasto . Następnie możemy rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm , wycinać kółko , sklejać jak kluska lecz można iść na skróty odrywać kawałeczki ciasta i formować kluski .
(ja wolę tę metodę) . 
Tak przygotowane kluski kładziemy w ostępach od siebie na stolnicy
(sklejeniem do dołu) . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy 
do wyrośnięcia . 
  
Gdy bułeczki rosną my przygotowujemy garnek w którym będziemy parować nasz kluski . 
Szeroki garnka nalewamy do połowy wodą na garnek nakładamy nakładkę do gotowania na parze jeśli nie mamy to nic straconego , 
bierzemy starą pieluchę lub kawałek firanki i związujemy na górze garnka tak by nie zjeżdżało w trakcie parowanie i było dość napięte . 
Przygotowujemy tez inne naczynie o tej samej średnicy
(pokrywka , miska naczynie żaroodporne) które będzie robiło 
za przykrywkę . 
Za gotujemy wodę i zmniejszamy grzanie na malutkie . 
Następnie bułeczki układamy w przygotowanym garnku , przykrywamy i parujemy około 15 minut . 
 
 
Gotowe kluski (bułki , jak to woli) podajemy z gulaszem , sosem czystym , ze skwarkami , na słodko z jogurtem czy też z cukrem albo 
i sokiem lub musem owocowym z owocami (jagody , maliny) .