2 wieprzowe golonki tylnie
4 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
2 żelatyny bulionowe
3 żelatyny zwykłe
2 cebule
5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki Vegety
pieprz
Golonka myjemy , oczyszczamy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną woda . Warzywa obieramy i wkładamy do garnka cebulę obieramy , opalamy dokładamy do garnka z pieprzem , zielem angielskim , liściem laurowy i wsypujemy Vegetę . Gotujemy do miękkości około 4 do 5 godzin .
Gdy golonka będzie miękka , wyjmujemy ją i obieramy na mniejsze kawałki . marchewkę kroimy w średnią kostkę , dodajemy do mięsa . Resztę warzyw nam nie potrzebna .
Bulion przecedzamy , dolewamy wody na tyle żeby rozpuścić żelatynę według przepisu na opakowaniu (można dodać więcej wody
i żelatyny jak lubimy mniej mięsną galaretkę a więcej wody) .
Do mięsa wlewamy żelatynę i przelewamy do pojemników w których będzie tężała nam galaretka . Galaretkę przekładamy do lodówki
do stężenia .
Po stężeniu galaretki jest gotowa do spożycia .