11 września 2021

Pierogi z mięsem



1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1/2 korzenia selera 
5 ziemniaków 
2 jajka 
8 kulek pieprzu czarnego 
6 ziarenek ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
przyprawy - Vegeta , pieprz czarny , maggi 
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa 
oraz pieprz w kulka , ziele angielskie ,  liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka 
i wyrabiamy ręką na gładka masę . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
  
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .


Pierogi podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie jak widać pod smażona cebulka .


Z gotowego ciasta wychodzi około 90 sztuk pięknych pierogów .