25 kwietnia 2022

Gotowane pulpety z marchewką w sosie pomidorowym


600 g mięsa mielonego z szynki 
1 mała cebula 
1 jajko
1 ząbek czosnku 
1 bułka czerstwa 
80 g marchewka 
2 litry bulionu/czystego rosołu 
4 kulki pieprzu czarnego 
3 kulki ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , słodka czerwona papryka , ostra papryka  , 
magii , cukier 
 
Do mięsa mielonego dodajemy , pokrojoną w drobną kosteczkę cebule , czosnek przeciśnięte przez praskę , obrana i potarta na małych oczkach marchewkę , zamoczona , odciśniętą z wodzie czerstwa bułkę , jajko oraz przyprawy (pieprz , sól , papryka słodka , magii ) do smaku . 
 
 
Z dobrze wyrobionego i gotowego mięsa mielonego robimy pulpeciki 
wielkości orzecha włoskiego (u mnie 30 g każdy) . 
 
 
Gotowe pulpeciki gotujemy w bulionie lub czystym rosole z dodatkiem kulek pieprzu , ziela angielskiego, liścia laurowego około 8 minut po tym czasie wyciągamy pulpeciki . 
Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz , szczyptę ostrej papryki i cukru) oraz posiekaną natkę pietruszki na koniec dodajemy śmietanę , zagotować . 
 
Gotowe pulpeciki podajemy z makaronem , ziemniakami i ulubioną surówką lub swoimi ulubionymi dodatkami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz