29 października 2022

Kapustka kiszona z boczkiem


1/2 kg kiszonej kapusty 
1 marchewka 
1 średnia cebula 
300 g wędzonego boczku 
3 łyżki smalcu z boczkiem 
malutka szczypta ostrej papryki 
1 łyżka posiekanego koperku 
pieprz czarny 

Kapustę kiszona przekładamy do garnka (możemy wypłukać jeśli wolimy mniej kwaśna) . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce 
o dużych oczkach , dokładamy ją do kapusty i gotujemy 
do miękkości .
Między czasie roztapiamy smalec z boczkiem  i kroimy w drobną kostkę cebulę  .


Miękką i gotową kapustę odcedzamy lecz pozostawiamy na dnie odrobinę wody . Do niej przekładamy cebule polewamy ją gorącym smalcem dodajemy posiekany koperek i doprawiamy 
do smaku pieprzem.