500 g mięsa mielonego
1 mała cebula
400 g smażonych pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
80 g przecieru pomidorowego
200 sera mozzarella
2 łyżki oleju
6 placków tortilli ( Ø26 cm )
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka , zioła prowansalskie , maggi , pieprz , sól
Ser mozzarella trzemy na tarce o dużych oczkach .
Mięso podsmażamy na oleju dodajemy przyprawy i cebulę . Gdy mięso straci swoją surowość dodajemy pieczarki i kukurydzę a na sam koniec dodajemy pomidory i przecier pomidorowy . Całość dusimy do odparowania wody z pomidorów na sam koniec możemy ponownie doprawić nasz farsz .
Na placek tortilla wykładamy odrobinę sera na to nakładamy około
2 łyżki farszu i zwijamy jak krokieta . Najpierw boki do środka i na 3
( ostrożnie by tortilla nie pękła )
Gotowe , zwinięte tortille wykładamy do wysmarowanej olejem formy posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 170 °C przez około 20 do 25 minut . ( przez pierwsze 10 minut tortille należy przykryć by nie wyschły i nie popękały )
Zapieczone tortille wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy . Można posypać natką pietruszki i podawać z ulubionym sosem na przykład z czosnkowy który będzie tu idealnie pasować .
W razie potrzeby dodaje przepis na fajny i prosty przepis na sos czosnkowy ;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz