około 1/2 kg leśnych grzybach
1/4 kostki masła
1 duża cebula
300 ml zimnej wody
2 małe łyżki mąki
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
przyprawy - sól , pieprz biały , maggi
Leśne grzyby kroimy w plasterki . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . W garnku rozstawiamy masło , dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor . Dokładamy surowe leśne grzyby , mieszamy
i smażymy około 30 minut od czasu do czasu mieszając .
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę , śmietanę i wodę . Gdy grzyby mamy usmażone , miękkie dodajemy zawiesinę z wody
i mąki z dodatkiem śmietany . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy natką pietruszki .
Gotowy sos podajemy z kaszą jęczmienną , kaszą kuskus , ziemniakami czy z dodatkiem mięsnym .
Grzybobranie 2023 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz