06 maja 2023

Omlet a'la krokiet


3 średnie jajka 
pół kiełbasy wędzonej
1 mała cebula 
3 łyżki masła 
 sól
koper suszony 

Kiełbasę obieramy ze skóry , cebule obieramy i kroimy w kostkę przekładamy na patelnię dokładamy 2 łyżki masła , smażymy na złoty kolor  . Po usmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na bok . 


Jajka rozbijamy do miski i mieszamy to połączenia się żółtka z białkiem dodajemy szczyptę soli oraz koperku . Na tej samej patelni co smażyli my kiełbasę rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy jajka , smażymy do stracenia surowości na brzegach . W tym momencie nakładamy na środek podsmażoną kiełbasę i zwijamy jak krokieta .


Zwiniętego a'la krokieta smażymy na złoty kolor z każdej strony . 


Gotowego a'la krokieta poddajemy z ulubionymi dodatkami lub jako same danie .