20 czerwca 2023

Muffinki z jabłkiem


  SUCHE 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 - 1 łyżeczki przyprawy do szarlotki (Kamis) 
mała szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  MOKREGO
1 szklanka mleka
2 jajka 
1/2 szklanki oleju 

  DODATKOWO 
1 - 2 słodkie jabłka 
pokrojone migały w kostkę

W dwóch osobnych miskach mieszamy produkty suche i mokre .
( w jednej trochę większej suche a w drugiej nieco mniejszej mokre ) . Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do momentu połączenia składników . 
Do całości dokładamy obrane i drobno pokrojone w kostkę jabłka . Krótko mieszamy .
Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami , na koniec posypujemy odrobiną migdałów . 
Muffinki pieczemy w 170° C przez około 20 - 25 minuty do tak zwanego suchego patyczka . 


Mój mały mistrzu drugiego planu
 i najwierniejszy czworonożny smakosz :)