600 g mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki oleju "3 ziarna"
1 mniejsza marchewka
500 g kapusty białej
120 g suchego ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
500 g passaty pomidorowej
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek pieprzu czarnego
4 kulki ziela angielskiego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki Vegety
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Maggi
W dużym garnku rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor . Gdy cebula zaczyna się złościć przeciskamy do niej przez praskę czosnek ,
smażymy około 5 minut .
Do gotowej cebuli dokładamy mięso i smażymy do stracenia surowości dodając ostrą i słodką paprykę , pieprz czarny mielony , curry , majeranek . Smażymy około 20 minut , po upływie tego czasu dorzucamy pokrojoną lub startą na dużych oczkach marchewkę . Smażymy 10 minut .
Gdy mięso z marchewką mamy gotowe dodajemy pokrojoną kapustę , przepłukany ryż biały oraz wlewamy rosół/bulion (przepis na mój czysty rosół znajdziecie poniżej) do całości dokładamy sól , liście laurowe , kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Dokładnie mieszamy , zagotowujemy i gotujemy do miękkości ryżu , kapusty około 20 minut na średniej mocy palnika .
Gdy wszystko mamy miękkie wlewamy pokrojone pomidory z puszki oraz Passate pomidorową dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz Vegeta , cukier , ponownie mieszamy , doprawiamy do smaku pieprzem czarnym , maggi , soli , papryki , zagotowujemy .
Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;