28 czerwca 2024

Zapiekane klopsiki z indyka z warzywami w sosie brokułowym


500 g mięsa mielonego indyczego
1/2 łyżeczki soli , papryki słodkiej , tymianku mielonego
1 łyżeczka pieprzu białego
duża szczypta ostrej papryki
2 jajka 
1 mała bułka czerstwa 
mleko 
450 g warzyw po włosku
2 brykiety szpinaku rozdrobnionego
1 saszetka fix-u broccoli gratin (Knorr)
6 plastrów sera żółtego
olej lub oliwa z oliwek 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Bułkę czerstwą moczymy w mleku do miękkości . Mięso mielone 
z indyka przedkładamy do miski dodajemy namoczoną , odciśniętą bułkę , jajko , oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy mięso . 
Z gotowego mięsa formujemy 30 gramowe klopsy .
  

Gotowe klopsy obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor . Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym .


Na ułożone klopsy wykładamy odmrożone warzywa oraz szpinak .


Pomysł na broccoli gratin (Knorr) przyrządzamy według przepisu na opakowaniu dokładamy do niego 3 pokrojone w kostkę plastry sera żółtego . Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsy i warzywa . 
Na górę układamy 3 plastry sera . 


Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku 
w temperaturze 170 °C przez około 30 minut do ładnego za pieczenia sera . 

Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki .



22 czerwca 2024

Delikatne klopsiki



400 g mięsem mielonym wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
woda+mleko
1 jajko
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
Kilka kropel maggi 
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka mała bułki tarta

bułka tarta do panierowana
margaryna(Palma z murzynkiem) do smażenia 

Czerstwa kajzerka namaczamy w wodzie zabielonej mlekiem do miękkości . Mięso mielone przekładamy do miski , dokładamy odciśniętą bułkę , jajko , bułkę tartą oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy . Pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po przegryzieniu mięsa formujemy klopsiki około 30 do 40 g każdy .


Uformowane klopsiki panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na roztopionej margarynie na złoty kolor . 


Gotowe klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 °C przez około 10 minut .


 

19 czerwca 2024

Kluski z buraków


1 kg 300 g buraków czerwonych
około 250 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 10%
1/2 łyżeczki soli

1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości . 
Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki .
Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko 
i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku . 
Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski . 


Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia . 
Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut . 
Następnie wyciągamy z wody na talerz . 

 

12 czerwca 2024

Zupa ryżowa


Około 2 litry czystego rosołu
1/2 szklanki suchego ryżu 
1 duża ugotowana marchew 
1 mały ugotowany korzeń pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy , wsypujemy przepłukany zimną wodą ryż i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dokładamy przetartą na dużych oczkach marchewkę oraz korzeń pietruszki , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy do smaku przyprawami . Ponownie zagotować . 

Przepis na czysty rosół z mojego przepisu znajdziecie Państwo na blogu oraz po linkiem .: 

03 czerwca 2024

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami i jajkami


400 g śledzi wiejskich 
2 łyżki cebuli ze śledzi 
5 jajek 
150 g marynowanych pieczarek 
3 ogórki konserwowe 
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego koperku 
1 mała łyżeczka pieprzu grubo ziarnistego 

Jajka gotujemy na twardo , obieramy , dokładnie studzimy . 
Śledzia kroimy w około 2 cm paski przekładamy do miski , cebulę ze śledzi kroimy na mniejsze kawałki , ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę , zimne jajka przeciskamy przez krajaczke od warzyw , wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do całości dokładamy koper , majonez i grubo mielony pieprz , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę pozostawimy do przegryzienia w lodówce . 

01 czerwca 2024

Szarlotka sypana


CIASTO
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszki manny
1 szklanka białego cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
1 1/2 kg jabłek
6 łyżek wody
1 mała łyżka cukru

150 g masła 82%

cukier puder do posypania

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dolewamy wodę i dusimy do miękkości , dodajemy cukier który można pominąć (jeżeli jabłka są słodkie) , przekładamy na sitko .


Składniki na ciasto mieszamy w misce i dzielimy na 3 szklanki o pojemności 250 ml takiej samej co odmierzali składniki .


Formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na dno wysypujemy równomiernie jedna z trzech części ciasta następnie wykładamy połowę jabłek (jeżeli jabłka mają dużo soku , odciskamy z ich nadmiaru) które delikatnie posypujemy cynamonem . Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie druga z trzech części ciasta . Na ciasto wykładamy pozostałe jabłka które również delikatnie posypujemy cynamonem. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę ciasta .


Masło roztapiamy (tak by nie przypaliło się ) , ciepłe wylewamy na ciasto , następnie robimy wykałaczką dziurki by masło wpłynęło w głąb ciasta .
Pieczemy w temperaturze 170° przez 50 do 60 minut . Następnie po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia .



Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem . 
 

Kurczak w sosie szpinakowym z makaronem


400 g filetu z piersi kurczaka
400 g szpinaku
2 duże ząbki czosnku
50 ml śmietanki 18%
2 plastry sera żółtego- Mazdamer
500 ml bulionu 
Oliwa z oliwek
200 g makaronu świderki 
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
 po prowansalsku 
przyprawy-pieprz , słodka i ostra papryka czerwona ,
sól , 
czosnek suszony , tymianek , 
gałka muszkatołowa , maggi 

Pier z kurczaka kroimy w drobne paseczki , posypujemy przyprawa do kurczaka po prowansalsku , obficie pieprzem oraz słodka papryka , duża szczypta ostrej papryki , tymianku , suszonego czosnku i soli , mała szczypta gałki muszkatołowej dokładnie mieszamy , polewamy oliwa i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu kurczaka smażymy na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu kurczaka dokładamy szpinak , smażymy do odparowania wody ze szpinaku , następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut . 

Po odparowaniu wody i usmażeniu czosnku do całości wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut na małym ogniu , do lekkiego zgęstnienia sosu . 



Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i wlewamy śmietankę , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku solą , maggi i pieprzem .

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju 3 minuty (musi być jeszcze twardy) . Ugotowany , odcedzony makaron dokładamy do szpinaku , dokładnie mieszamy i gotujemy około 7 do 10 minut do miękkości makaronu .